Účet: ODS vydělala 140 milionů, ČSSD 70. Přesto dluží

Martina Machová ČTK Jan Němec (redaktor) Martina Machová, ČTK, Jan Němec (redaktor)
29. 3. 2012 16:50
Věci veřejné hlásí oddlužení, v kladných číslech je i TOP 09. Ve ztrátě je tak pouze KSČM
Šéfové stran pěkně pohromadě.
Šéfové stran pěkně pohromadě. | Foto: Jan Langer

Praha - Hospodaření Občanské demokratické strany bylo vloni v plusu, "vydělala" 140 426 000 korun. Uvádí to v tiskové zprávě před odevzdáním přehledu hospodaření do sněmovny.

Podobným úspěchem se chlubí i ČSSD - ta byla v zisku s částkou 70 milionů. "ČSSD v roce 2011 hospodařila nejlépe za posledních deset let," oznámil na bilanční tiskové konferenci místopředseda socialistů pro řízení strany Martin Starec.

I tak oběma stranám zůstávají dluhy po dlouhé a nákladné kampani zejména před sněmovními volbami v roce 2010. ODS výši dluhů a úvěrů srazila na 67,5 milionu korun, ČSSD zbývá celkový dluh ve výši 260 milionů, splatit ho chce do konce roku 2013.

ODS prodala své sídlo

Příjmy ODS dosáhly výše bezmála 393 milionů. Více než čtvrtina - 124 milionů - z toho byl příspěvek od státu, který politické strany dostávají na činnost a za mandáty získané ve volbách.

Nejvíce ovšem ODS získala prodejem majetku - přes 139 milionů korun. ODS uvádí, že jen prodejem svého bývalého sídla na Jánském vršku v Praze 1 získala přes 40 milionů.

Dary od sponzorů vynesly přes 93 milionů, 14 a půl milionu pak členské příspěvky.

ČSSD měla celkové příjmy bezmála 351 milionů. Státní příspěvek na činnost politických stran jí vynesl přes 167 milionů, dary přes 36,5 milionu a členské příspěvky 19,5 milionu.

Socialisté s utaženými opasky

Stranickou kasu obohatily ještě dary (36,6 milionu) nebo příjmy z pronájmů a prodejů (19,6 milionu). "ČSSD se podařilo vytvořit přebytek téměž bez sponzorské pomoci, strana tak řeší svou finanční situaci, aniž by se musela někoho doprošovat," obracel dlouhodobou slabinu socialistů v důsledku ve prospěch Starec.

Martin Starec
Martin Starec | Foto: Ludvík Hradilek

Na konci loňského roku pak strana vykázala půjčky a úvěry ve výši 112 milionů korun.

Skutečný dluh socialistů je ovšem 260 milionů korun. Vysoké závazky má totiž i jejich akciová společnost Cíl. Na ní je například napsát kontokorent u Fio banky, který ČSSD používá pro volební kampaně i pro průběžné financování chodu strany. Tento dluh ke konci roku 2011 činil 47 milionů korun.

Celkem ODS naopak utratila přes 241 milionů korun, ČSSD 260 milionů. Nejvíce spolkl samotný provoz: u ODS bezmála 50 a půl milionu korun, u ČSSD 95 milionů.

Nemalou položkou jsou i mzdy - ODS na ně vydá 61 milionů a ČSSD 71,5 milionu.

TOP 09 je v plusu

Celou svou finanční zprávu pak zveřejnila na svých internetových stránkách TOP 09.

Celkový příjem strany činil 64,1 milionu korun, z toho největší položkou je příspěvek od státu. TOP 09 získala od státu 52,1 milionu, 4,1 milionu přisypali do partajní pokladny straníci svými členskými příspěvky a 6,8 milionu obdržela strana na darech.

TOP0 9 v roce 2011 na to utratila celkově 52,3 milionu, přičemž 49,6 milionu šlo na její reřii a 1,5 milionu na mzdy. Za doplňovací volby na Kladensku zaplatili 1,7 milionu.

Jsme bez dluhů, hlásí Věci veřejné

Ušetřit na povolební dluhy se dařilo i nejmenší vládní straně - Věcem veřejným. Podle strážce stranické kasy poslance Michala Babáka se VV podařilo "vydělat" 19,4 milionů korun. Díky tomu je dluh VV jen lehce nad 2 miliony korun.

"Oddlužení bylo dosaženo díky zefektivnění hospodaření a také díky sponzorům a sympatizantům, kteří poskytli dary v celkové výši 38 a půl milionu korun," sdělil ve své tiskové zprávě Babák.

Komunisté v červených číslech

Jedinou z parlamentních stran, která za loňský rok vykázala ztrátu, je tak KSČM.

Zatímco předloni její zisk činil 14,5 milionu korun, loni strana hospodařila se ztrátou ve výši 57,2 milionů korun. Stranickou kasu zatížilo zejména odstoupení od smlouvy na prodej stranického sídla v centru Prahy.

Podle verdiktu soudu totiž musela strana za odstoupení od smlouvy zaplatit firmě čtyřicet milionů korun. Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá ve čtvrtek ČTK řekla, že celková částka, tedy i s úroky, dosáhla 58,8 milionu korun. 

Povinnost zveřejnit své hospodaření mají všechny registrované politické strany, udělat to musejí vždy do konce března.

 

Právě se děje

Další zprávy