Týden ve sněmovně: Zákopová válka trvá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 12. 2010 22:40
Ve hře je zákon o snížení platů a oranžový Senát
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poziční válka mezi koalicí a opozicí pokračuje: zákopy nezasypány a novou zbraní v rukou opozice se stal "oranžový" Senát. Ačkoliv se opoziční ČSSD snaží strašit převahou v horní parlamentní komoře, prosazovat své návrhy ve sněmovně jí to však zatím nepomáhá.

Budeme hlasovat i před Silvestrem!

Tento týden se hrálo i o to, zda budou zákonodárci pracovat i mezi svátky. A v tuto chvíli se zdá, že jim nic jiného nezbude.

Ve hře je totiž jejich důvěryhodnost: pokud nestihnou projednat snížení svých platů o 5 procent do konce roku, platy jim naopak automaticky o bezmála pětinu vzrostou. A to v době, kdy zároveň škrtají peníze na platy státním úředníkům nebo zdravotníkům.

"I kdybychom se měli sejít před Silvestrem, budeme o návrhu hlasovat," prohlásil premiér Petr Nečas (ODS).

Je to další součást šachové hry koalice versus opozice a testování síly nového Senátu. Šachové pole se totiž ze sněmovny rozšířilo i na něj.

Opozice: Musíte počítat s naším Senátem!

Senát sice kromě ústavních zákonů a zákona o volbách máloco zvrátí, může ale zdržovat. A v případě platů politiků teď nejde o týdny, ale o dny.

Sněmovna už řekla snížení platů své ANO. Jenže: nevyhověla přání sociálních demokratů, aby se tolik neškrtalo v platech státních zástupců. Nepomohla ani pohrůžka úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, že v tom případě to "napraví" Senát - a tím to ovšem také zdrží.

Foto: Jan Langer

"Je to vydírání," zaznělo hlasitě z koaličních řad. "Smetete nám každý náš návrh," kontrovala opozice.

Obě strany na sobě nenechaly nit suchou ani v kuloárech: koaliční poslanci podezřívají sociální demokraty, že si vlastně platy snížit nechtějí a státní zástupci jsou jen figurkou na šachovnici. Opoziční poslanci zas podezírají vládu, že chce rozkolísat stav státních zástupců jako důležité složky vyšetřování.

Opozice zatím bez bodů

Opozice si tento týden ve sněmovně příliš neškrtla - a koalice jakoby tak dala za pravdu jejím stížnostem. Pod stůl spadl návrh ČSSD na možnost vyhlásit k důležité otázce celostátní referendum, neprotlačila do dalšího jednání ani zrušení zcela anonymních akcií.

Načetla sice spoustu změn ve státním rozpočtu na příští rok, ale zřejmě jí neprojde ani jediná. A tak se za úspěch opozice dá považovat snad jen dvouhodinová přestávka ve sněmovním jednání, během které vyrazili poslanci opozičních stran podpořit odboráře demonstrující proti vládním škrtům.

Foto: Ludvík Hradilek

I těch bylo ale nakonec méně, než opozice doufala. "Zbytečně to rozmělnili do mnoha měst," nechal se poté slyšet jeden z poslanců ČSSD. Vláda se pochopitelně radovala a poukazovala spíše na počet těch, kteří nestávkovali.

Rozpočet - a pak se uvidí...

Sněmovnu tak v závěru roku čeká víc práce, než si možná myslela. Ve středu má definitivně schválit státní rozpočet - úsporný a škrtající, jenž má pevně stanovený deficit 135 miliard korun.

Některé dílčí změny jsou už jasné: vysoké školy dostanou o miliardu navíc a 100 milionů si připíše státní dopravní politika. Vláda vyškrábla tyto peníze z kapitoly na úhradu státního dluhu, protože se poměrně dobře prodávají státní dluhopisy.

V případě rozpočtu sociálním demokratům "oranžový" Senát jako zbraň nepomůže: o státních financích horní komora nerozhoduje.

A tak se bude čekat hlavně na jeho rozhodnutí ohledně platů politiků, soudců a státních zástupců.

 

Právě se děje

Další zprávy