Týden po sjezdu ČSSD zase řeší nábory černých duší

Martina Machová Martina Machová
28. 3. 2011 19:51
Strana chtěla měnit stanovy proti velrybářům, ale na sjezdu to neprošlo.
Ilustrační foto. Nábor na Litoměřicku
Ilustrační foto. Nábor na Litoměřicku | Foto: Martina Machová

Praha/Teplice - Pouhé tři dny po stranickém sjezdu se v sociální demokracii na severu Čech objevila nová podezření z účelového nabírání členů.

První z nich se odehrál minulé úterý v teplické organizaci, kterou řídí někdejší krajský stranický lídr Petr Benda, druhý pak v neděli v Bílině.

V Teplicích bylo připraveno pro nové členy čtyřicet vyplněných přihlášek, protože však na schůzi byli přítomni krajští kontroloři, byli přijati jen členové, kteří se skutečně dostavili - a těch bylo 21.

Informaci potvrdilo hned několik na sobě nezávislých zdrojů, kteří se jednání účastnili. Reakci Petra Bendy, který po sjezdu navrhl přeregistrovat členy v celém Ústeckém kraji, deník Aktuálně.cz zjišťuje.

Druhé podezření z náboru černých duší se stal v neděli v Bílině. Sedmatřicet lidí tu naráz přijala jedna ze sociálnědemokratických buněk. Šlo o organizaci, která měla původně jenom šest členů.

Nabírání černých duší, tedy členů, kteří jsou ve straně jenom formálně kvůli hlasování, díky němuž pak straničtí lídři prosazují své zájmy, mohli sociální demokraté zastavit na zmíněném sjezdu. Připravena byla příslušná změna stanov, ale sjezd ji nepřijal (je potřebná třípětinová většina).

Hrozbu účelových náborů pak řešilo podle informací Aktuálně.cz už v pátek i nové stranické vedení.

Nové vedení ČSSD
Nové vedení ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Pravidla ČSSD nezměnila

Už v měsících před sjezdem přitom takzvané velrybaření (účelové nabírání členů) patřilo k největší vnitrostranickým problémům ČSSD. Aktuálně.cz a další média přinesla mnoho konkrétních příkladů, jak se takové nábory organizovaly.

Například v uvedené Bílině vedlo k rozštěpení tamní organizace.

Do původní stranické buňky chtělo náhle vstoupit téměř sto lidí a když byli odmítnuti (což posvětili i straničtí kontroloři), vznikla ve městě druhá organizace, která je po zmíněné neděli početnější než ta původní.

"Tichá privatizace ČSSD pokračuje," komentoval dění na severu Čech předseda původní bílinské ČSSD exposlanec Vlastimil Aubrecht.

Podle předsedkyně konkurenční bílinské ČSSD není na jejich organizaci nic zvláštního. "Vedení ČSSD 1 proti nám postupovalo velmi nekorektním způsobem, ze kterého jsme pochopili, že mají osobní zájem nepřijímat nové členy, protože si chtějí udržet v organizaci většinu," tvrdí Dagman Šubrtová.

Situací v Bílině se na svém pondělním jednání zabývalo i krajské vedení. "Krajská kontrolní komise nedoporučila vznik druhé organizace. Co s ní uděláme se rozhodne večer," řekl odpoledne Aktuálně.cz předseda ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera

Po schůzi krajského výkonného výboru oznámil, že druhá organizace byla zrušena. "Není důvod, aby byly v Bílině dvě stranické buňky," konstatoval. 

Nové vedení to řešilo

Hrozbu účelových náborů pak řešilo podle informací Aktuálně.cz už v pátek i nové stranické vedení.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek navrhl po odmítnutí změny stanov alespoň vnitrostranické opatření, které má na účelové nábory včas stranické špičky upozornit.

"Jde o to, že by vedení mělo být informováno o případech, kde naráz do sociální demokracie vstoupí větší množství lidí. V podezřelých případech bychom tam hned mohli poslat kontrolu," přiblížil Hašek.

Do Lidového domu by tak nově měly obratem proudit informace o každém hromadném vstupu více jak deseti lidí či převýší-li počet nově příchozích dvacet procent původních členů.

"Pokud budou konkrétní podněty ke kontrole, prošetří je příslušné kontrolní komise, včetně ústřední," reagoval na informace o nových náborech v severních Čechách předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy