Tvrdší tresty za vraždy: Zákoník v prvním kole prošel

Martina Macková
14. 3. 2008 18:15
Nový trestní zákoník poprvé ve sněmovně
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna bude projednávat nově sepsaný trestní zákoník o dvacet dní déle.

Kodex, na jehož novou podobu čeká justice desítky let, dnes prošel do dalšího čtení.

Komunisté sice navrhli jeho vrácení ministerstvu k přepracování, jejich žádost ale ostatní kluby nevyslyšely. Norma tak putuje do ústavněprávního výboru, kde se může ještě měnit.

Připomeňte si: Za brutální vraždy budou přísnější tresty, řekla vláda

Třídní paragrafy?

Poslanci se v diskusi rozhodli dát si na diskusi ke kodexu více času. "Je to tak složitá právní úprava, že nikdy nemůže být předložena tak, aby k němu nebyly žádné výhrady. Je to osnova, kterou jsme tady projednávali, ale měli bychom tomu dát čas a prodloužit lhůtu zákonu," řekl například poslanec Zdeněk Jičínský (ČSSD).

Jednat chtějí dál i komunisté, kteří mají velké výhrady k zákoníku. "Máme obavy ze zpolitizování některých paragrafů. Zákoník obsahuje tolik rozporuplných vazeb, je třeba jej přepracovat," řekl poslanec Stanislav Grospič (KSČM).

Ten uvedl i několik příkladů situací, které mohou novinky v kodexu vyvolat. Hlavní námitka KSČM se ale týká politiky. Komunisté označili některé paragrafy dokonce za "politický balast."

"Je tam řada nejasných skutkových podstat a třídně zaměřených. Trestné činy proti lidskosti například. Je otázka, zda vláda nehledá nástroj, jak utlumit potencionální soupeře nebo další nástroj proti protestům na svou asociální politiku. Nelíbí se nám ani srovnávání období nacismu a komunismu," dodal.

Naopak politici ODS se jasně vyjádřili ke snížení trestní odpovědnosti na 14 let, o které se ještě bude v parlamentu debatovat. "Stát má právo co nejdříve svým občanům říct, že krást a loupit se nemá. Jsem připraven k diskusi o snížení trestní odpovědnosti," řekl například poslanec Radim Chytka (ODS).

Ministr Pospíšil ale chce, aby se sněmovna zabývala novým kodexem pouze do poloviny roku, aby jej senátoři dostali už na podzim. Příští rok totiž chce ministerstvo předložit ke schválení občanský a obchodní zákoník.

Zákoník tvořili i lidé

Norma mimo jiné navrhuje přísnější tresty za vraždy, zavádí také domácí vězení a snižuje trestní odpovědnost na 14 let.

Nový trestní zákoník, který střídá normu ze šedesátých let, už ale měl téměř dva roky platit. Norma nakonec v minulém složení sněmovny neprošla jen díky tomu, že v ní chyběl tzv. paragraf na tuneláře.

Kvůli možnému odpuštění trestů se ji rozhodla nepodpořit ČSSD. Lidovcům zase vadilo, že se zákoník pokusil zavést beztrestnost pro euthanázii.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tentokrát neponechal nic náhodě. V zákoníku není ani zmínka o euthanázii, paragraf postihující zneužití informací v obchodním styku zákoník v určité formě obsahuje. Jeho podoba je ale kompromisem, který se bude vztahovat jen pro určitá konkrétní provinění.

Do tvorby kodexu ministerstvo poprvé v historii přizvalo také veřejnost. Lidé, instituce a odborníci nakonec poslali ministrovi 330 návrhů. Třicítka z nich se do zákoníku dostala.

Čtěte více:
Nový zákoník? Lidé navrhují trest smrti
328. Číslo, které už změnilo trestní zákoník

 

Právě se děje

Další zprávy