Tvrdík: Poplatky zaplatíme ze zbytečných projektů

Martina Macková
21. 10. 2008 15:34
Čtenářům Aktuálně.cz odpovídal volební manažer ČSSD
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Manažer nejúčinnější volební kampaně, kterou ČSSD vyhrála ve všech krajích, odpovídal na dotazy čtenářů deníku Aktuálně.cz.

Manažer naznačil, z čeho chce ČSSD zaplatit poplatky v krajských nemocnicích. "V každém kraji vám rád vyjmenuji spoustu projektů, které jsme připraveni zrušit a vůbec nikomu nebudou chybět. Úspory z těchto projektů násobně překročí úhradu za poplatky pro pacienty krajských nemocnic," řekl Tvrdík a jmenoval například marketingové kampaně.

Bývalý ministr obrany a vysoký manažer ČSA, který se dnes věnuje práci pro sociální demokracii,odpověděl také na dotazy k reformě armády a svému působení v ČSA. "Můj nástup bez výběrového řízení do čela ČSA byla chyba," přiznal například.

Jaroslav Tvrdík se jen opatrně vyjadřuje k budoucímu vývoji kolem vlády Mirka Topolánka. Má tip na to, jak dopadne hlasování o nedůvěře?

"Věřím tomu, že Topolánkova vláda co nejdříve skončí. Když lidé přijdou ke druhému kolu senátních voleb a ODS utrží další velkou porážku, tato vláda musí skončit. A co se týká poplatků, KDU-ČSL si musí vybrat, jakou politiku chce prosazovat. Zda asociální s ODS ve vládě nebo solidární s námi v krajích," řekl v jedné z odpovědí.

A odmítl, že by se chystal do některé z vládních funkcí případné budoucí sociálnědemokratické vlády.

A jak moc stojí strana o pomoc Miloše Zemana? "Nabídka ze strany Jiřího Paroubka je velkorysá, vážně míněná. Jinou věcí je, že si M. Zeman a M. Šlouf, popřípadě na nich závislí přeběhlíci, musí vybrat - buď budou spolupracovat s ODS nebo s ČSSD. A konečně to otevřeně přiznat. Bez taktizování," uvedl.

Jeho odpovědi najdete zde:

Odpovězeno: 21. 10. | 13:32Autor: pegy

Otázka: Považuji váš "úspěch" za relativní. Spadl vám do klína kvůli reformních snahám současné vlády, na něž jste zareagovali velmi populisticky. "Nemáte obavu, že naplněním slibů byste destabilizovali situaci ve zdravotnictví? V jedné skupině nemocnic lidé nebudou muset platit a v druhé ano....

Jaroslav Tvrdík: Souhlasím s Vámi na části našeho volebního úspěchu má zančný podíl Mirek Topolánek a Tomáš Julínek a jejich nepravedlivá politika k 70% české veřejnosti. Taková jsou ale pravidla politiky. Jako jakákoliv jiná soutěž je politika o porovnání alternativ - programu osobností a ideálů. ČSSD nabídla program Naděje (najdete ho na našem webu), pracovali jsme na něm dlouhou dobu a je zcvela realistický. Žádná destabilzace pro zdravotnictví nehrozí, naopak naše zdravotnictví patří k nejlepším v Evropě. Nejsou potřeba žádné radikální změny, ani privatizace. zdravotnictví je potřeba zkvalitnit, modernizovat a hlavně musí sloužit svému účelu - nemocným pacientům a ne zisku privátního kapitálu. Pevně věřím tomu, že dvojkolejnost u placení poplatků - v krajích se platit nebudou, v ostatních nemocnicích ano, skončí co nejdříve a že oranžová cunami spláchne Topolánka s Julínkem co nejdříve, ať se jim to líbí nebo ne (pro pobavení ve vyjednávání se ukazuje, že ODS v některých krajích je ochotna pro koalici zajít tak daleko, že by podpořila i zrušení krajských poplatků). Pak je zrušíme všude.

Odpovězeno: 21. 10. | 13:37Autor: Tony Blair

Otázka: Vyhráli jste volby. Budou jásat daňoví poplatníci stejně, jako už mnoho let jásají spotřebitelé mandatorních výdajů ?

Jaroslav Tvrdík: Celý volební souboj byl veden o alternativu budoucího vývoje české společnosti. ČSSD chce ČR jako společnost spravedlivou a solidární, ODS jako individualistickou a sobeckou. Takováto politika by dopadala v zemi na nemocné, staré či různých objektivních důvodů méně úspěšné. Posledních osm let ukázalo, že - ať se vám to líbí nebo nelíbí, že vlády ČSSD dokázaly v ČR nastartovat stabilní ekonomický růst, snížit inflaci na minimum, nezaměstnanost téměř vymazat a v zemi vládl sociální smír. Spokojeny byly všechny vrstvy společnosti. Podívejte se na to, jak to vypadá dnes. ODS po 2 letech dokázala nemožné. Inflace je na dvojnásobku proti dnu převzetí jejich vlády a hospodářský růst na polovině, reformy končí fiaskem a rozladěni jsou téměř všichni. A ve volbách ji za to lidé vystavili účet.

Odpovězeno: 21. 10. | 13:37Autor: yana

Otázka: Získá-li cssd velký vliv v senátu,budou její senátoři pro amer.radar nebo proti?

Jaroslav Tvrdík: Jednoznačně proti.

Odpovězeno: 21. 10. | 13:39Autor: gabrielafronkova

Otázka: dobri den tady je gabriela fronkova chci se zeptat gdys skonci ods budete schopni oznamit gdy vi zavedete euro?

Jaroslav Tvrdík: Názor ČSSD je opět jednoznačný. Tím, že vláda není schopná stanovit pevný termín přijetí eura, poškozuje český průmysl a podnikatele. Kdyby měla ČSSD vládní odpovědnost, dávno by tak učinila. Jestliže budeme vládnout této zemi, termín přijetí eura bude jedním z prvních pěti kroků, které naše vláda učiní.

Odpovězeno: 21. 10. | 13:39Autor: pedro

Otázka: Dobrý den, v prvé řadě bych Vám chtěl poblahopřát za úspěšné vedení kampaně ČSSD. Dále bych se chtěl zeptat, jestli neuvažujete o návratu do politiky, myslím, že byste byl určitě lepším ministrem obrany než paní Parkanová

Jaroslav Tvrdík: Do žádné ústavní funkce se kandidovat nechystám. Děkuji za blahopřání :-)

Odpovězeno: 21. 10. | 13:42Autor: jiří

Otázka: Podle dnešních a včerejších zpráv to vypadá z vaší strany na pěkný chaos. Mluvím konkrétně o odpouštění zdravotnických poplatků v jednotlivých krajích. Chcete tím snad říci, že jste nebyli absolutně připraveni na variantu, že budete muset nějaké předvolební slliby plnit? Děkuji.

Jaroslav Tvrdík: Nechápu vaše vyjádření. ČSSD jednoznačně řekla, že poplatky u lékaře zruší na prvním jednání zastupitelstva po volbách v případě, že dostane důvěru občanů. Tu jsme získali a děkujeme za ni a všechny své sliby voličům dodržíme. To, co vidíte v médiích, je fakt, že se to nelíbí našim potencionálních koaličním partnerům. Odpově%ď je jednoduchá, nebudou našimi koaličními partnery, pokud nebudou souhlasit se zrušením poplatků v karjské nemocnici. Že se to nelíbí panu Julínkovi, který chce dávat stížnost ústavnímu soudu, a nebo že se to nelíbí panu Topolánkovi, který v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že poplatky u lékaře udrží a reformy budou pokračovat, je z jejich pohledu pochopitelné. Z našeho pohledu ne. A pevně věřím tomu, že občané jim svůj názor rádi řeknou i podruhé v pátek v druhém kole senátních voleb. Někteří lidé jsoíu prostě nepoučitelní :-)

Odpovězeno: 21. 10. | 13:47Autor: Marek O.

Otázka: Co bude ČSSD prosazovat nejdůrazněji, aby ji to zajistilo vítězství ať už v předčasných či řádných volbách do Poslanecké sněmovny PČR?

Jaroslav Tvrdík: Svůj program. Za nepravedlivou považujeme rovnou daň. Jsme přesvědčeni, že deset procent nejbohatších by se solidárně ze svých příjmů mělo podílet na příjmové stránce státního rozpočtu a tím na rozvoji kvality života celé společnosti výrazně více než sociálně slabší občané. Je dnes zřetelné, že vláda snížením daní pro horní vrstvu přišla o prostředky nutné na kvalitní fungování státu a jeho infrastruktury. Řeší to přenášením zátěže na obyčejné občany, všechno zdražuje a za všechno s eplatí. A to je pro nás nepřijatelné. Takže zrušíme rovnou daň. Nesouhlasíme s privatizací nemocnic a zdravotních pojišťoven. Nepřijatelné je pro nás školné. Vadí nám, že vláda zcela zlikvidovala kvalitní systém investičních pobídek a že země ztratila přitažlivost pro zahraniční investice. Šlo by dlouho pokračovat. Více na www.cssd.cz

Odpovězeno: 21. 10. | 13:49Autor: Plukovník

Otázka: Dobrý den pane Tvrdíku.
Chci Vám poblahopřát k úspěchu za který z velké části vděčí ČSSD Vám . Jako ministr obrany jste byl mnohem zkušenější než současná ministryně Parkanová. V tomto rezortu by měli být odborníci , kteří něco o armádě vědí ...sdílíte stejný názor ? Děkuji.

Jaroslav Tvrdík: Dlouho jsem se k resortu obrany nevyjadřoval. Ale pravdou je, že je pro mě někdy velmi trpké sledovat, co se s armádou děje. A i zpětně si vyčítám, že jsem měl své rozhdonutí tehdy odejít více zvážit i zvažovat. Odcházel jsem na protest proti snižování rozpočtu pod 2 procenta HDP. Dnes je rozpočet 1,4% a úkoly kladené na armádu v misích či na teritoriu stále stoupají. Mám obavu, že se takovéto jednání dříve nebo později vládním politikům vrátí a že toho budou všichni hodně litovat. A kéž bych neměl pravdu.

Odpovězeno: 21. 10. | 13:51Autor: Martin Válek

Otázka: Zdravím p. Tvrdík. Vysvětlete nám prosím co to má znamenat s tím panem Foldynou?? A prosím mluvte otevřeně, pokud to jde.

Jaroslav Tvrdík: ČSSD je demokratická strana a lidé mají možnost se otevřeně vyjadřovat. O klíčových věcech se rozhoduje hlasováním. Jediné, co vím, je, že přílušný orgán strany v Usteckém kraji při hlasování o složení vyjednávacího týmu do tohoto týmu Jardu nenominoval. O důvodech a bližších podrobnostech tohoto kroku nic nevím, musíte se zeptat ústecké organizace.

Odpovězeno: 21. 10. | 13:52Autor: VLADIMÍR

Otázka: Předně Vám moc blahopřeji..Mám dotaz,nepomýšlíte na nějaký ministerský post v budoucí Paroukově vládě? Děkuji.

Jaroslav Tvrdík: Nepomýšlím.

Odpovězeno: 21. 10. | 13:56Autor: frajtr

Otázka: Pane Tvrdík, proč se armádě nezdařila reforma. Kde je tzv. zakopaný pes, že dosud se žádná vojenská reforma nedotáhla do nějakého viditelného konce? A co Váš bývalý reformní tým, jaký má na tom podíl. Děkuji Franta Svobodník

Jaroslav Tvrdík: Když jsme sestavovali reformu založenou na přechodu armády branecké na profesionální, vyžádal jsem si jako začínající politik od vlády a M. Zemana představu o rámci rozpočtových prostředků, které bude mít armáda v dlouhodobém horizontu k dispozici. Dostal jsem odpověď, která znamenala splnění závazků ČR k NATO a konkrétní fiannční rámec schválila vláda dvakrát vláda M. Zemana a jednou V. Špidly. Když se však měl rozpočet převést do realizace v zákonech o rozpočtu, vyčleněné peníze byly výrazně nižší. Takto se to armádě děje už od začátku 90. let. Výstavba armády a plánování obrany je efektivní v řádu let nebo dokonce u některých investic v řádu desetiletí. jestliže poltiici stále mění armádě rozpočet a úkoly, které má plnit, nesmí se divit, že vzniká chaos, neefektivita, plýtvání zdroji a rozladění vojenské veřejnosti.

Odpovězeno: 21. 10. | 13:57Autor: David Hašek

Otázka: Dobrý den, až vyhraje ČSSD parlamentní volby vstoupíte do politiky nebo se stanete opět velmi úspěšným manažerem, samozřejmě státního podniku, jako tomu bylo v případě ČSA?

Jaroslav Tvrdík: V této chvíli pouze vím, že už si ani nevzpomenu na sobotu a neděli, kdy jsem viděl svoji rodinu a děti a chci si delší dobu odpočinout. Do čela žádného státního podniku se nechystám. Můj nástup bez výběrového řízení do čela ČSA byla chyba.

Odpovězeno: 21. 10. | 14:02Autor: Dareus

Otázka: Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jestli se neobáváte toho,že si Vaši voliči vyloží Vaši kampaň jako lživou.Dost lidí zmátlo,že poplatky budou dál platit v okresních nemocnicích.Přitom na plakátech bylo.NE POPLATKůM

Jaroslav Tvrdík: Tam, kde bude ČSSD mít vládní odpovědnost, ať už centrální nebo krajskou, poplatky zruší. Lidé svým hlasováním zrušili poplatky v krajích a také zastavili privatizaci krajských nemocnic. ODS sice zpochybňovala, že tyto volby mohou ovlivnit chod vlády a pokračování reforem, ale podívejte s ena přední stránky novin a uvědomíte si, kdo měl pravdu. ODS je v krizi, na žádné nespravedlivé reformy a privatizace nemá sílu. A věřím tomu, že Topolánkova vláda co nejdříve skončí. Když lidé přijdou ke druhému kolu senátních voleb a ODS utrží další velkou porážku, tato vláda musí skončit. A co se týká poplatků, KDu-ČSl si musí vybrat, jakou politiku chce prosazovat. Zda sociálníé s ODS ve vládě nebo solidární s námi v krajích. Jednoznačně dnes říkáme KDU, že jednou z podmínek pro případné krajské koalice bude i přepracování celé reformy zdravotnictví na centrální úrovni tak, jak to dnes již otevřeně říká poslanec KDU Hovorka. Takže nebojte se, poplatky dlouho nevydrží.

Odpovězeno: 21. 10. | 14:05Autor: Fery

Otázka: Jako bývalí ministr by jste měl být pro radar.Co vy na to ?

Jaroslav Tvrdík: Když jsem zahajoval jednání s USA, již na prvním jednání, ze kterého je zápis pořízený velvyslancem ČR v USA, jsem jasně říkal, že se nesmí jednat o vztah dvoustranný, ale radar musí být plně integrován do struktur NATO. Také jsem upozornil, že radar musí být schválen odpovídajícím politickým rozhodnutím. ČSSD za odpovídající politické rozhodnutí v takto vážné věci považuje referendum s možností vyjádřit se pro všechny občany ČR. Pro mě osobně platí, že jsem členem demokratické strany, která má více než dvacet tisíc členů. K umístění radaru proběhlo vnitrostranické referendum, ve kterém se drtivá většina členů vyjádřila proti umístění radaru a v demokratické straně a podobně i v demokratické společnosti platí, že se menšina podřizuje většině. Vše.

Odpovězeno: 21. 10. | 14:06Autor: mira Gaidoš

Otázka: Myslíte,že by normální člověk kdyby udělal to co Vy v aerolinách by nešel do basy? Pochybuji - měl jste natolik vysoký plat,že by jste měl nést odpovědnost a ne dělat nějakou eminenci za našepeníze-pokud nebude tato spravedlnost - tak z tohoto státu udělate - žungli . což se Vám daří.V Číně za korup

Jaroslav Tvrdík: Pokud vím, nové vedení ČSA na základě jasných politických pokynů provedlo několkrát po sobě opakované vnitřní interní audity a nezjistilo žádné pochybení. S pozdravem.

Odpovězeno: 21. 10. | 14:07Autor: David

Otázka: Pane Tvrdíku, myslíte si, že ČSSD vyhrála hlavně zásluhou kampaně, nebo by se výsledek dal interpretovat tak, že si "volby prohrála ODS"? Děkuji za odpověď!

Jaroslav Tvrdík: Vítězi ´těchto voleb jsou lidé v ČR. Hlavními poraženými je MIrek Topolánek a Tomáš Julínek. Měli by z toho vyvodit svoji odpovědnost.

Odpovězeno: 21. 10. | 14:10Autor: filip,vychodni cechy

Otázka: pane tvrdiku,myslite si take,ze na 99 procent uspeji vasi kandidati ve 2. kole-pan antl v rychnove,pani richtrova frydku-mistku a a pani gajduskova ve zline.........chystame se na vitezstvi techto 3 vasich kandidatu vsadit 600 000 kc.

Jaroslav Tvrdík: Přál bych si, aby uspělo všech 25 našich kandidátů. Za této situace by se Senát vrátil ke svému původnímu účelu, tedy ke kontrole sněmovny a k demokratiké diskusi. POměr hlasů za této situace mezi ODS a ČSSD by byl 32 ku 32. ODS naopak nestačí, když získá 9 mandátů a bude mít většinu, když získá 16 mandátů, bude mít dokonce ústavní většinu. Potom senát ztrácí smysl, protože když například měl projednávat reformu veřejnách financí,tolik kontroverzní zákon, tak těžce dopadají na řadu občanů ČR, většina ODS prosadila návrh zákonem se v senátu nezabývat. Modrý senát opravdu nepotřebujeme.

Odpovězeno: 21. 10. | 14:11Autor: Petr H

Otázka: Ahoj Jardo, nezajedeš někdy do Č.Krumlova na sraz UNPROFORáků z Borje?

Jaroslav Tvrdík: Někdy určitě rád. Mnoho pozdravů.

Odpovězeno: 21. 10. | 14:12Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý se. Máte zlatou nebo platinovou kartu OK plus? díky za odpověď.

Jaroslav Tvrdík: Nemám.

Odpovězeno: 21. 10. | 14:18Autor: Jan Vlach

Otázka: Dobry den, jaky prisuzujete vyznam tomu, ze Jiri Paroubek vyslal signal na Vysocinu ohledne vysloveni neduvery vlade? Kdo ma podle Vas vetsi moznost stat se v pristich prezidentskych volbach hlavou statu - Milos Zeman nebo Jan Svejnar a kdo bude pripadne hlavnim kanditatem tesici se sympatii CSSD?

Jaroslav Tvrdík: Jan Švejnar byl skvělým prezidentským kandidátem. ČSSD bude určitě ráda, kdyby využil dalších nabídek na vzájemnou spolupráci. Co se týká Miloše Zemana, dělá jednu pernamentní chybu: neumí otevřeně říkat, co si přeje. Takovouto chybu udělal při své první prezidentské volbě, kdyby tehdy jasně řekl, již v prvním kole, že si přeje kandidovat a být zvolen, tak měl všechny halsy z ČSSD a byl dnes prezidentem. Celá situace v e společn osti by tpotom vypadala jinak. Dens mám nělkdy pocit, že to opakuje. Není mi vůbec jasné, jestli svoji kandidaturu do prezidentského křesla v 2013 myslí vážně tak, jak to deklarují jeho "Přátelé". Jestli ano, bez ČSSD to nedokáže. ČSSD má naopak zájem mít jednotné hlasy levice, 55% lidí v této zemi má středolevé názory a ODS se svými experimenty jen těží z nejednotnosti. Nabídka ze strany Jiřího Paroubka je velkorysá, vážně míněná. Jinou věcí je, že si M. Zeman a M. Šlouf, popřípadě na nich závislí přebehlíci, musí vybrat - buď budou spolupracovat s ODS nebo s ČSSD. A konečně to otevřeně přiznat. Bez taktizování. Na podanou ruku, jednoznančná odpověď.

Odpovězeno: 21. 10. | 14:21Autor: Arnošt Pišvejc

Otázka: Vážený pane Tvrdíku, nevadí Vám, že peníze za poplatky v krajských nemocnicích půjdou z krajského rozpočtu, tedy z peněz daňových poplatníků? Těch 30 Kč tak zaplatím stejně, jenom nepřímo na daních! Ty peníze pak budou chybět na opravy silnic, na aktivní politiku zaměstnanosti atd.

Jaroslav Tvrdík: Nevadí, naopak. V každém kraji vám rád vyjmenuji spoustu projektů, které jsme připraveni zrušit a vůbec nikomu nebudou chybět. Úspory z těchto projektů násobně překročí úhradu za poplatky pro pacienty krajských nemocnic. Podívejte se jen na nákldy na marketing a propagaci nejen ze strany krajů, ale i ze strany vlády. Vláda, která významně snižuje životní úroveň obyčejných lidí, potřebu úspor a snížení vládních výdajů např. jenom na propagaci za psolední dobu rozdala 480 mil. korun. Vrcholem je propagační kampaň za 150 mil. na ryby, které se do ČR vůbec nedovážejí. To mi opravdu vadí.

Odpovězeno: 21. 10. | 14:25Autor: leon

Otázka: hodně se mluví o tom, že vaše kampan je americká. Resp., že americká agentura pro vás dělala celou kampan. Je to pravda? Kdo vlastně jsou vaši spolupracovníci, kteří vytvářeli kampaň? Jaký byl vlastně podíl té americké agentury?

Jaroslav Tvrdík: Naši kampaň jsme připravovali od prosince loňského roku a začala v dubnu na programové konferenci ČSSD. Dva specialisté PSB dohromady strávili v ČR řadově do 15 dnů na expertních konzultacích. Víceméně se jednalo o oponentury námi předkládaných konceptů. Mám skvělý tým z interních a externích spolupracovníků. Důležitým prvkem každé kampaně je skvělá souhra s kandidujícími politiky, zaměstannci aparátu strany a tisíci dobrovolníky. Těm všem i vám, kteří jste sledovali tuto diskusi chci poděkovat. Současně bych si přál, abyste přišli ke 2. kolu senátních voleb tento pátek a sobotu. Když nebudete přímo volit ČSSD, nedá se nic dělat, ale přijďte. Právo volit je ústavním právěm každého člověka a věci nezměníte jinak, než že ho budete využívat. Hezký den.

Odpovězeno: 23. 10. | 14:25Autor: Krumlovák

Otázka: Dobrý den, pane Zahradníku, je mi velice líto, že jste v podstatě donucen odejít z této funkce pouze z politických důvodů. ČSSD by se měla opravdu zamyslet, kde nechat profesionály, kteří odvedli spousty práce a přitom zůstali slušnými lidmi. Přeji Vám mnoho dalších pracovních úspěchů a děkuji.

Jaroslav Tvrdík: Dobrý den, děkuji za podporu. JZ

 

Právě se děje

Další zprávy