Tunelování firem možná bez trestů

Sabina Slonková, Adam Junek
31. 1. 2006 17:43
Praha - Poslanci vypustili ze zákona část paragrafu, podle něhož úřady doposud postihovaly tunelování firem.

Zneužití informací v obchodním styku v rámci několika firem stejného majitele či statutárního zástupce by podle nich nově nemělo být trestným činem. Poslanecká změna přichází  v době, kdy státy Evropské unie i USA vytáhly tvrdě do boje proti nekalým praktikám ve společnostech, které vyvrcholily skandálem firmy Enron.

Za zneužití informací byl například v prosinci odsouzen k sedmi a půl rokům vězení podnikatel a někdejší majitel hokejového Vsetína Roman Zubík. Podle stejného ustanovení zákona policie stíhá zástupce japonské Nomury za transakce s akciemi Plzeňského Prazdroje či někdejší představitelku vytunelovaného libereckého Skloexportu Reginu Rázlovou.

Tento paragraf úřady použily i proti uprchlému miliardáři Radovanu Krejčířovi v jedné z jeho trestních kauz. Krejčíř je v tomto případě obviněn kvůli podezření, že převedl přes čtvrt miliardy korun ze své společnosti na další zahraniční firmu, a zabránil tak svým věřitelům, aby se dostali ke svým penězům.

Poslanci: Hrozila kriminalizace podnikatelů

Poslanci ke změně, o níž se doposud vůbec nevědělo, sáhli při loňském schvalování nového znění trestního zákona, které ve čtvrtek projedná Senát. Ministerstvo spravedlnosti původně tento paragraf, který platil od roku 1991, v novele ponechalo v plném znění. Odstavec 2 byl vyškrtnut na návrh poslance ODS Marka Bendy.

Infobox

DALŠÍ DŮLEŽITÉ TEXTY O ZNEUŽÍVÁNÍ INFORMACÍ

Ten svůj krok obhajuje tvrzením, že dosud platné ustanovení zákona umožňovalo nespravedlivé kriminalizování podnikatelů.

"Bylo to ustanovení, které bylo velmi gumové. Jsem přesvědčen, že to konkrétní jednání je dostatečně kryto jiným paragrafem a to podvodem. Nadto na ně pamatuje i obchodní zákoník," sdělil Benda. "Dostal jsme v tomto směru hodně podnětů, zejména z advokátské obce," přiblížil své pohnutky.

Policie: Někteří zločinci budou beztrestní

Policisté a státní zástupci, kteří řeší složité hospodářské kauzy, Bendův optimismus nesdílí. Podle nich některé delikty, na které doposud "pasoval" paragraf o zneužití informací, nelze stíhat podle jiného ustanovení.

"Obecně to bude problém. Některé případy možná půjde překvalifikovat, ale u některých to nepůjde, a to jednání tedy bude beztrestné," míní žalobce Vladimír Trýzna z vrchního státního zastupitelství v Praze.

Jisté pochyby má i ministerstvo spravedlnosti coby předkladatel zákona. Zástupci resortu ale tvrdí, že to je daň za schválení celé novely.

"Podle názoru našich právníků bude taková činnost v některých případech trestná podle jiných paragrafů. V původním návrhu jsme to ustanovení měli, nakonec ale muselo ministerstvo ustoupit, aby získalo pro podporu zákona především poslance z ODS," uvedl mluvčí resortu Petr Dimun.#reklama

Novela trestního zákona má platit od ledna příštího roku, pokud ji ve čtvrtek schválí Senát. A to zdaleka není jisté.

"Náš klub se přiklání k tomu, aby byla celá novela zamítnuta. Jak to nakonec dopadne na plénu, to si netroufnu odhadnout," uvedl senátor Jaroslav Kubera z ODS, která prakticky Senát ovládá.

 

Právě se děje

Další zprávy