Tůma nabízí koalici ČSSD. Vládu s ODS už pohřbívá

Kateřina Eliášová
11. 11. 2010 18:03
Městký soud dnes rozhodl, že volby v Praze platí. Cesta ke koalici ODS a ČSSD je otevřená
TOP 09 dochází trpělivost. Jednání s ODS krachuje, začíná nově s ČSSD
TOP 09 dochází trpělivost. Jednání s ODS krachuje, začíná nově s ČSSD | Foto: Jan Langer

Praha - Telenovela o vyjednávání vlády nad Prahou má další díl. TOP 09 ve čtvrtek otevřela možnost uzavřít koalici s ČSSD.

Během večera jí předá návrh koaliční smlouvy. Doteď pro ni byla exkluzivním partnerem pro vyjednávání pouze ODS.

"Bude to nabídka, kterou považujeme za dobrou," řekl bez dalších podrobností lídr TOP 09 Zdeněk Tůma.

Aktuálně.cz zjistilo, že součástí nabídky pro ČSSD bude i křeslo 1. náměstka v radě. TOP 09 si podle zdrojů zevnitř strany nebude klást personální podmínky. Detaily koaliční smlouvy chce strana odtajnit až ve chvíli, kdy ji předá sociálnědemokratickému partnerovi.

I ČSSD uvidí dodatek o funkcích v radách

Stejně jako návrh pro ODS bude i nabídka pro ČSSD obsahovat speciální dodatek, který upravuje možnost "přivýdělku" ve statutárních orgánech městských firem.

Právě díky této možnosti někteří zastupitelé za ČSSD v minulosti pobírali ročně miliony korun. Například šéf pražské ČSSD Petr Hulinský přiznává roční výdělek 5,1 milionu korun, Hospodářské noviny uvedly částku 6,7 milionu.

Sociální demokraté se zatím k dodatku nevyjádřili. "Uvažovali jsme o změně v tom smyslu, že by politici nesměli zasedat v představenstvech firem, kde má Praha stoprocentní podíl. V dozorčích radách by směli zasedat i nadále," řekl Aktuálně.cz zastupitel za ČSSD Karel Březina.

Odměny v orgánech městských firem pobírali ale i zástupci ODS.

ODS opět neví

ODS od TOP 09 obdržela ve čtvrtek konkrétní návrh na obsazení rady města. Detaily obě strany tají.

"Pro TOP 09 je prioritní oblastí doprava, finance a územní rozvoj," uvedl Tůma. Nabídka pro ODS zní 5 křesel v radě.

"To, že TOP 09 zrušila exkluzivitu pro ODS a začne jednat i s ČSSD je pro nás novinkou. Nemůžeme jasně říct, jak budeme postupovat nadále," kličkoval šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Proto svolal na pondělí zastupitelský klub a regionální radu. Právě na tomto jednání by mělo padnout definitvní slovo, s kým je ODS ochotna jednat a s kým ne.

Nestíháme studovat

Regionální rada ODS a zastupitelé se měli původně sejít už ve čtvrtek. Odklad Šťastný zdůvodnil tím, že ODS dostala teprve ve středu v podvečer od TOP 09 analýzu, jak postupuje v sestavování koalic v městských částech. Občanští demokraté prý dokument nestihli prostudovat.

Přečtěte si, co nabízela TOP 09 ODS:

"Chceme v pondělí definitivní mandát," řekl Svoboda, podle kterého je návrh koaliční smlouvy s TOP 09 až na drobnosti akceptovatelný. „Pokud ODS řekne "ano", bude se dál jednat o rozdělení křesel v radě a jednání nedostane žádný jiný směr," uvedl Svoboda.

 

Právě se děje

Další zprávy