Trvám na Vackovi, je to koaliční roztržka, říká Peake

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 11. 2012 6:50
Rozhovor s předsedkyní LIDEM krátce poté, co premiér odmítl jejich kandidáta na ministra
Karolína Peake.
Karolína Peake. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Jiného kandidáta na post ministra dopravy než Roberta Vacka nemám a v tuto chvíli ho ani nehodlám hledat, dal by se shrnout postoj předsedkyně LIDEM Karolíny Peake poté, co jí ve čtvrtek vpodvečer premiér Petr Nečas (ODS) oznámil, že jméno jejího kandidáta na Hrad neponese.

Už dříve naplánovaný rozhovor pro Aktuálně.cz se shodou okolností konal jen krátce poté, co se od premiéra tuto - pro ni nepříjemnou - zprávu dozvěděla. A nové emoce byly v odpovědích znát.

"Předsednictvo strany bude zasedat příští úterý. Ale musím říct, že nikoliv za účelem hledat nového kandidáta, ale spíše řešit situaci v koalici," říká rozhodně Peake, přestože premiér ve svém tiskovém prohlášení uvedl, že "plně respektuje, že kandidátem na ministra dopravy má být zástupce navržený stranou LIDEM."

A.cz: Premiér odmítl vašeho kandidáta na ministra dopravy. Uvedl nějaké důvody?

Peake: V podstatě pouze řekl, že je pro něj neakceptovatelným kandidátem a že je nekompetentní. Nevím, o co je méně kompetentní než 29letý bývalý šéf centrální kanceláře Věcí veřejných Pavel Dobeš. Žádný další objektivní důvod jsem od pana premiéra neslyšela.

A.cz: Nijak to tedy nekonkretizoval?

Ne.

A.cz: Máte už náhradního kandidáta?

Rozhodně nemám - měla bych říct „nemáme", protože Roberta Vacka nominovalo předsednictvo strany a pouze předsednictvo strany to rozhodnutí může změnit. Bude zasedat příští týden v úterý. Ale musím říct, že nikoliv za účelem hledat nového kandidáta, ale spíše řešit situaci v koalici.

A.cz: Znamená to, že budete na Robertu Vackovi trvat?

Zatím nevidím důvod, proč ne.

A.cz: I kdyby to mělo znamenat koaliční roztržku?

Koaliční roztržka to už z mého pohledu je. Je mi to velmi líto, myslela jsem si, že poté, co jsme si prošli v minulých pár týdnech velkými krizemi, které způsobila ODS, že bude fungování normální, komunikace normální. Tak, jak by to mezi koaličními partnery z mého pohledu fungovat mohlo. Myslím, že je možné nastavit komunikaci 1. ledna a jet podle nějaké dohody do 31. prosince, ale s některými lidmi to zjevně není takto jednoduché.

A.cz: Jak si tuto situaci vysvětlujete vy sama?

To vysvětlení může být několikeré. V prvé řadě zájem jiných stran - speciálně v tomto případě ODS - o resort dopravy. Může to být i snaha nám jeden resort vzít nebo ho vyměnit za jiný, který není tak zajímavý. Jinak si to vysvětlit ani neumím.

A.cz: Je už nějaká alespoň rámcová dohoda o výměně resortů i mezi stranami?

Nic reálného není. Skutečně neproběhlo žádné jednání, kterého bych se účastnila a na kterém by byla řeč o výměně resortů.

Bylo nám přislíbeno, že tento týden bude první K9, organizační, při které se domluvíme, jakým způsobem to proběhne. Žádná svolána nebyla. Myslím, že už nemáme příliš času na to, abychom umělecký dojem této vlády v očích veřejnosti vylepšili.

 

Právě se děje

Další zprávy