Tripartita jednala o rozpočtu, odborům vadí málo odvahy

Domácí Domácí
20. 9. 2013 16:15
Podle odborů by vláda měla překročit tříprocentní hranici deficitu veřejných financí.
Jiří Rusnok.
Jiří Rusnok. | Foto: Reuters

Praha - Zástupci zaměstnavatelů, odborů a vlády, tzv. tripartita, v pátek na Úřadu vlády jednali o návrhu rozpočtu na příští rok. Zástupci se k rozpočtu, který počítá se schodkem 112 miliard, vyjadřovali kriticky, jednání bude pokračovat dál.

"Vyslechli jsme si stanoviska, která jsou kritická, a já se tomu nedivím, protože situace v naší zemi není nijak růžová," řekl premiér v demisi Jiří Rusnok.

Prezident Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil upozornil, že kritika nemíří proti vládě, ale proti celkové současné situace, některé kroky však přesto vyčetl přímo Rusnokovu kabinetu.

Odborářům totiž vadí, že vláda v novém rozpočtu nechce přesáhnout tříprocentní hranici deficitu veřejných financí. "Možná vyčítáme této vládě málo odvahy, vláda nechce jít přes tři procenta a my se domníváme, že bychom přes ně jít mohli," vysvětlil Zavadil.

Vláda ale upozornila, že žádné zásadní změny již dělat nehodlá a nevyhoví tak ani požadavku na překročení limitu.

"Chápeme, že tato vláda to má nesmírně složité, protože funguje dva měsíce a musí zpracovat celý rozpočet," dodal Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svazu průmyslu vadí podpora výzkumu

Svaz průmyslu a dopravy ČR, který zastupuje zaměstnavatele, se již dříve ohradil proti návrhu státního rozpočtu na podporu výzkumu, vývoje a inovací.

"Konkrétně se jedná o podporu Technologické agentury ČR, které mají být pro příští rok přiděleny přibližně stejné prostředky jako letos. Ostatní poskytovatelé výzkumu, vývoje a inovací by však podle návrhu státního rozpočtu měli obdržet navýšení v řádech 100 milionů korun," uvedl tiskový mluvčí svazu Milan Mostýn.

Již dříve svaz uvedl, že prioritou při sestavování hospodaření státu by měla být zejména dopravní infrastruktura. Svaz nemá námitky ani proti avizovanému zvýšení mezd ve veřejném sektoru.

Ministr financí ve středu uvedl, že v návrhu rozpočtu počítá například s navýšením plateb pro státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun, tedy proti původnímu plánu o miliardu více, aniž se to dotkne deficitu rozpočtu.

Dále návrh rozpočtu počítá s navýšením mzdových prostředků ve státní správě o dvě procenta. Posílena byla navíc kapitola ministerstva vnitra o 400 milionů korun, což podle Fischera otvírá prostor pro řešení problémů s náborem nových policistů.

Případné navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na rok 2014 vláda ve středu přerušila.

Po jednání tripartity by měla být podle vyjádření mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová tisková konference.

 

Právě se děje

Další zprávy