Tři roky za hajlování? Zákon nebude kvůli hradní volbě

Martina Macková
26. 3. 2008 20:25
Senátoři odmítli zákon kvůli tomu, kdo jej předložil
Je rozhodnuto. Václav Klaus přijímá gratulace protikandidáta Jana Švejnara za potlesku zákonodárců.
Je rozhodnuto. Václav Klaus přijímá gratulace protikandidáta Jana Švejnara za potlesku zákonodárců. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Hajlovat, používat hákový kříž, ale i rudou pěticípou hvězdu mohlo být trestné. Ale nebude. Senátoři odmítli zákon. Důvodem je volba prezidenta.

Vaz zákonu zlomila existence protiklausovské koalice, která počítala s podporou komunistů pro Jana Švejnara. Předkladatelé byli její součástí. Senátoři ODS mají v horní komoře většinu a normu odmítli schválit.

Čtěte také: Zakažte rudou hvězdu, zní ze Senátu

Mejstřík si dělá kampaň

Autory normy byli nezávislí senátoři v čele s Martinem Mejstříkem (Praha). Někdejší studentský vůdce z Listopadu 89 se o prosazení podobného zákona už jednou neúspěšně pokoušel. Zákon zastavili až poslanci ČSSD a KSČM.

Nyní zákaz propagace komunismu rozšířil i na symboly.

Novelu trestního zákona senátoři projednávali od loňského září. Nakonec její projednání přerušili právě kvůli prezidentské volbě. A ta se nyní stala důvodem, proč ji neschválili. Z diskuse to bylo naprosto jasné.

"Když jsem viděl, jak se předkladatelé u prezidentské volby bratříčkují s KSČM, přestal jsem věřit, že tento návrh je myšlen upřímně. Nevěřím, že to myslí vážně," řekl senátor Jiří Stříteský (ODS).

"V němém úžasu jsem při prezidentské volbě sledoval, jak se velká většina bojovníků proti komunismu dokázala spojit - symboly nesymboly - s komunisty. Děláte si z toho zákona předvolební kampaň, osobní byznys. Vaše snaha není upřímná," řekl Mejstříkovi, který na podzim může obhajovat senátorský mandát v Praze, kolega Josef Palata (ODS).

Foto: Ondřej Besperát

Senátorka Daniela Filipiová dokonce Mejstříka obvinila z nevhodného chování vůči předsedkyni Konfederace politických vězňů Naděždě Kavalírové. Zástupce KSČM Vlastimil Balín také kuriózně Mejstříkovi připomněl prezidentskou volbu.

"Švejnarovi velmi ublížilo, že se před kamerami pohyboval ve společnosti Mejstříka nebo Štětiny," komentoval Balín.

Nevím, jestli to udělám znovu

Mejstřík už v diskusi senátory vyzval, ať neberou v potaz, že zákon napsal právě on. "Klidně na to zapomeňte, že to předkládám já. Představte si tady Naděždu Kavalírovou - to političtí vězni požadují vyrovnání s minulostí," řekl Mejstřík a dokonce se omluvil i za svoje členství v SSM. "Omlouvám se všem, kterým vadí moje členství v SSM. Nikdy jsem se tím netajil."

Zákon přesto neuhájil. "Velmi mě to mrzí. Kdyby nebylo konfliktu u prezidentské volby, myslím, že by zákon prošel," řekl Aktuálně.cz Mejstřík. "ODS to vzala jako souboj na život a na smrt," dodal.

Foto: Aktuálně.cz

Klub otevřené demokracie, do kterého Mejstřík patří, se pokusil ještě zákon vrátit do výborů a najít kompromis, ale nepodařilo se pro to získat na plénu dostatek hlasů. Senátor netuší, zda se mu podaří znovu zákon předložit. "Možná v rámci projednávání rekodifikace trestního zákona předložené vládou, která je nyní ve sněmovně," dodal.

Přesnější ale odmítnuté znění

Hlavním rozdílem mezi současnou verzí a zamítnutou, která by měla postihnout propagaci nacismu a komunismu je fakt, že tyto dva režimy budou konkrétně v zákoně uvedeny. A také mělo vypadnou z textu slovíčko "prokazatelně".

Čtěte také: Pět let vězení za srp a kladivo. Senát to nezamítl

Současné znění trestního zákona totiž říká: "Kdo podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka...". Nově mělo znít: Kdo podporuje nebo propaguje komunistické, nacistické nebo jiné podobné hnutí, které směřuje k potlačení práv a svobod člověka"

Zákaz nacistických symbolů platí v Maďarsku, Rumunsku, v Rusku i v Německu. Rakousko, které má ve znaku spojení srpu a kladiva, je zakázáno nošení uniforem německého Wehrmachtu, odznaky a symboly zakázaných organizaci. Symboly se nesmějí zobrazovat ve filmu, v divadle a na výstavách, s výjimkou užití, které má čistě informativní charakter.

 

Právě se děje

Další zprávy