Tři lidé obviněni, že chtěli uplatit Babákova asistenta

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 8. 2011 22:11
Podle policie jde o korupci kvůli projektu soukromé vysoké školy

Praha  - Policie obvinila tři lidi z toho, že se v květnu pokusili uplatit asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka

Věci veřejné v tiskové zprávě uvedly, že Babákův asistent Šimon Stejkoza měl za úplatek v řádu desítek tisíc korun zajistit dotace na zřízení a výstavbu soukromé technické vysoké školy, ale ohlásil případ policii. 

Z vyjádření strany vyplývá, že se Stejkoza s obviněnými za dohledu policie sešel. Při schůzkách byly zajištěny podle VV důkazy včetně první zálohové splátky ve výši 300 000 korun.

Mluvčí protikorupční policie Pavla Kopecká pak podle agentury ČTK řekla, že policisté měli o případu informace ještě dříve, než se na ně Stejkoza obrátil. "Domluvili se, že uplatí osobu, která může využít svého vlivu a pomoc jim založit vysokou školu," řekla Kopecká.

Televize Nova doplnila, že podezřelí Stejkozovi nabídli až 15 milionů korun, za které chtěli, aby pro ně u Babáka zajistil prasazení dotace 250 milionů korun na ministerstvu školství.

Obviněný je překvapen

Nova uvedla, že všechny obviněné spojuje podnikání v oboru energetiky. Jedním z nich je liberecký podnikatel a bývalý zastupitel za ODS Jiří Zeronik.

"Jsem vyděšen, o všem jsem se dozvěděl minulý čtvrtek od policie, která si mě pozvala," řekl Aktuálně.cz muž, který podle televize Nova figuruje v několika firmách včetně společnosti, která vlastní soukromou školu v Liberci..

Případ nechce blíže komentovat, ale uvedl, že byl sám kontaktován, jestli nechce s projektem soukromé vysoké školy pomoci. Kdo jej kontatkoval, však také odmítl sdělit - s odkazem na vyšetřování a na své postavení v případu.

Pětatřicetiletý podnikatel je jednatelem firmy IBERUS s.r.o, která se podle informací v obchodním rejstříku zabývá pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Pod její dceřinou firmu například spadá soukromá liberecká základní škola Doctrina.

Michal Babák.
Michal Babák. | Foto: Ludvík Hradilek

Babákovo poselství

Poslanec Michal Babák ocenil  "osobní integritu i odvahu svého asistenta při řešení celé záležitosti".

"Je dobře, když člověk ví, že se na své nejbližší spolupracovníky může spolehnout," řekl poslanec, který má přerušeno členství ve Věcech veřejných, protože o něho samotného se policie zajímá.

Prověřuje ho už několik týdnů kvůli přesunům peněz, které jsou spojeny s financováním strany, jejíž účty měl na starosti.

Babák krom jiného daroval v minulých letech své straně zhruba šest milionů korun a původ celé darované částky se mu dosud nepodařilo hodnověrně vysvětlit. 

„Bez ohledu na účel korupční aktivity jsem rád, že se prokázalo, že naše strana i její spolupracovníci to s bojem proti korupci myslí vážně," komentoval nicméně Babák nejnovější korupční kauzu. 

 

Právě se děje

Další zprávy