Třetí pokus. ČSSD zkusí potopit vládu už v úterý večer

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 3. 2012 15:16
Třetí hlasování o nedůvěře v tomto volebním období začne v úterý večer, zřejmě v 18:00
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Další zkouška odolnosti vládní trojkoalice začne v úterý večer, zřejmě od 18:00. Právě v tento večerní čas začne hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase, které vyvolala ČSSD.

Rozhodla o tom v pátek předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS). Půjde už o její třetí pokus v tomto volebním období.

Sociálním demokratům podle předsedky jejich poslanců Jeronýma Tejce termín nevadí. Tejc by pokládal za rozumné, pokud by poslanci v úterý jednali do 21:00 nebo 22:00 a pokračovali ve středu.

"Nemáme zájem na tom hlasovat v noci," řekl Tejc.

Tentokrát jsou hlavním důvodem vyvolání hlasování plánované škrty, které nedávno představili ekonomičtí ministři. Spolu s ČSSD bude proti vládě hlasovat i někdejší poslanec VV Stanislav Huml, který nyní spolupracuje s opozicí.

Sociální demokraté ale také kritizují aféru nejmenší vládní strany - Věcí veřejných. Její lídr Vít Bárta stojí před soudem kvůli údajnému uplácení svých někdejších spolustraníků.
 
ČSSD však ani s podporou komunistů nemá dostatek hlasů, aby vládní trojkoalici přehlasovala.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka už před časem v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že vyzve Věci veřejné, aby opozici pomohly vládu svrhnout.

"Vyzveme poslance VV, aby se zachovali čestně a hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě," uvedl. "Uvidíme, zda opět nesklapnou podpatky a budou dělat to, co jim řekne Miroslav Kalousek," dodal.
 
"Česká republika je v nějaké ekonomické bouři a potýká se s vysokými vlnami, a opozice v té chvíli chce odstranit kapitána. Já opravdu nevím, která posádka lodi by uprostřed bouře řekla: 'vyhoďme kapitána, bude lépe'," komentoval v úterý opoziční snahu o svržení vlády předseda VV Radek John.

 

Právě se děje

Další zprávy