Trestní zákoník: Podcenili jsme paragraf

Martina Macková
26. 3. 2006 13:48
Praha - Ministr zemědělství sociálnědemokratické vlády Jan Mládek přiznal, že jeho strana podcenila důležitost paragrafu o tunelování. Uvedl to diskusním pořadu České televize.
Ministr zemědělství Jan Mládek
Ministr zemědělství Jan Mládek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Důležitost vypuštění paragrafu z trestního zákoníku byla našimi vyjednavači podceněna. Pokud by byl trestní zákoník schválen bez něj, byla by to malá amnestie," řekl Mládek.

Trestní zákoník nezískal ve sněmovně minulý týden potřebných 101 hlasů pro přehlasování senátního veta především díky zamítavému postoji poslanců ČSSD. Ti jej odmítli především kvůli chybějícímu paragrafu. Proti zákonu byli také komunisté, lidovci i část ODS.

Celý zákoník se připravoval více než deset let a měl zavést nové trestné činy a zpřísnit některé stávající. Trestné mělo být například i držení dětské pornografie nebo další činy v oblasti počítačové kriminality, navrhoval přísnější tresty za nebezpečné zločiny, jako jsou vraždy a násilná kriminalita. Podle ministerstva spravedlnosti se nyní nový zákon podaří přijmout nejdříve v roce 2008.

Poslanci sociální demokracie přitom doposud odmítali, že by za chybějící paragraf v zákoně, na který se přišlo až při projednávání v Senátu, byli jakkoliv zodpovědní. Paragraf navrhl vypustit už při prvním projednávání ve sněmovně poslanec Marek Benda (ODS). Když se o tom hlasovalo, proti byli jen dva lidovci.

Šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek například tvrdil, že zákonodárci sociální demokracie tehdy nehlasovali pro vypuštění sporného paragrafu. "Byl to celý komplex pozměňovacích návrhů. Ne pouze jeden paragraf, pro který jsme zvedli ruce," řekl Aktuálně.cz Hašek. Při schvalování ve sněmovně se o návrhu poslance Bendy hlasovalo zvlášť.

Paragraf? Zanedbatelná věc


"ČSSD vidí v každém podnikateli zloděje, snaží se před volbami rozdmýchat závist," oponoval ale dnes při diskusi nad sporným paragrafem šéf klubu poslanců ODS Vlastimil Tlustý.  "Paragraf představoval zanedbatelnou věc. Náš klub při hlasování rozdělovaly jiné závažné problémy jako například eutanázie a snížení hranice trestní odpovědnosti," vysvětloval hlasování poslanců ODS Tlustý.

Připomínal názory některých expertů, podle kterých lze problém tunelování postihovat také podle jiných paragrafů. "Paragraf byl zaveden kvůli jevům, které následovaly po procesu kupónové privatizace. Experimentu, který zavedla ODS," reagoval ministr Mládek. "Bylo velké riziko, že se paragraf nepovede vrátit do jiného ze zákonů ještě před volbami," dodal k zamítnutí zákoníku ministr.

 

Právě se děje

Další zprávy