Trestní hranice se nesníží na 14 let

Martina Macková
8. 2. 2006 19:18
Praha - Nesouhlas se snížením hranice trestní odpovědnosti i legality sexuálního života z patnácti na 14 let byl jedním z důvodů, proč senátoři odmítli nový trestní zákoník.

Senátoři nesouhlasili ani s navrhovaným snížením trestu za aktivní eutanazii nebo s absencí trestného činu zneužití informací v obchodním styku.

Horní komora nový složitý zákon, který se připravoval téměř 14 let, chtěla nejprve v některých pasážích pouze opravit. Senátoři ale nakonec v zákoně našli ještě další problémové body.

Foto: Aktuálně.cz

Trestní kodex nyní dostane k novému projednání Sněmovna, která má možnost veto Senátu přehlasovat.

oslanci tak podle prvních reakcí možná učiní. Podle poslance ODS Marka Bendy bude záležet na tom, zda Sněmovna krátce před volbami najde vůli k prosazení tak klíčového kodexu. Podobně jako poslanec ČSSD Robin Böhnisch si ale myslí, že nový zákoník má ve Sněmovně poměrně širokou podporu.

Záležet bude zřejmě na klubu ODS, který je v názoru na zákoník rozdělen.

Občanským demokratům dnes se zamítnutím trestního zákoníku pomohli po téměř čtyřhodinové rozpravě tři senátoři z klubu SNK, oba komunisté a nezávislý senátor Jaroslav Kubín. Pro zamítnutí hlasovalo 42 ze 74 přítomných členů horní komory.

"Je to experiment s deseti milióny lidmi. Zamítnout tento zákon není nic skandálního," uvedl dokonce senátor Jaroslav Kubera (Teplice). Senátorka Jitka Seitlová (Přerov) upozornila na to, že schválením trestního zákoníku Česko například nesplní uzavřené mezinárodní dohody, které se týkají potírání korupce.

 

Co Senátu nejvíce vadí:

- čtrnáctiletí zločinci

Senátoři se v diskusi shodli na tom, že nepodporují snížení hranice trestní odpovědnosti mladistvých na čtrnáct let, kterou do zákona vnesli poslanci. Důvodem jsou názory odborníků, kteří před tímto krokem varují, ale také tradiční hranice a nedostatek argumentů, že snížením věkové hranice se také sníží kriminalita dětí. "Je to bezbřehý populismus," uvedl Jaromír Volný (Příbram).

- beztrestnost tunelování

Senát odmítl také vypuštění ustanovení trestného činu zneužívání informací v obchodním styku, která by podle mnohých vedla k beztrestnosti tunelářů. Návrh poslance Marka Bendy (ODS) na vyjmutí trestného činu tento týden podpořilo Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR. "Každá osoba podnikající ve dvou či více společnostech, které spolu obchodují nebo obchodovaly, se vystavuje riziku trestního řízení, " uvedl předseda  představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda.


"Nikoho neobviňuji z toho, že chystá další kolo tunelářských akcí. Kdyby byl zákon schválen bez tohoto paragrafu, určitě se také brzy dočkáme opravy. Ale stačí jediný den, kdy bude zákon v této podobě platit a tuneláři odejdou od soudů i z vězení," řekl senátor Petr Pithart (Chrudim).

- stíhání za skryté nahrávky

I když ministr Pavel Němec obhajoval názor, že zveřejnění záznamů pořízených skrytou kamerou novináři nebude trestné, senátoři jsou přesvědčeni o opaku. "Paragraf je napsán tak obecně, že nevylučuje stíhání novinářů," řekl senátor Jiří Oberfalzer. Proti ustanovení zákona se jednoznačně postavila také stálá komise Senátu pro sdělovací prostředky. "Ustanovení skýtá velkou výkladovou pružnost," řekl její předseda František Příhoda (Praha 4).


aktivní eutanazie bez diskuse

Nový paragraf usmrcení na žádost, u kterého byla navržena maximální sazba šesti let vězení, není podle Senátu dobře napsán. Neřeší rizika zneužití ani podmínky, za kterých by byla tzv. aktivní eutanazie beztrestná. "Pokud by tento zákon začal platit, mohlo by se uvažovat o usmrcení už i při cukrovce, se kterou se dá běžně žít," řekl senátor Pavel Janata (Třebíč). Podle senátorky Jitky Seitlové by měla proběhnout veřejná diskuse kolem eutanazie. Ministr Němec už před hlasováním uvedl, že netrvá na tom, aby tento trestný čin v zákoníku zůstal.

 

Právě se děje

Další zprávy