Trestně stíhaný Babiš řídí vládní radu pro boj s korupcí, nahradil Pelikána

Kateřina Frouzová Martin Ťopek Kateřina Frouzová, Martin Ťopek
16. 7. 2018 19:00
Premiér Andrej Babiš je hlavním vládním koordinátorem boje s korupcí a střety zájmů. A to je podle protikorupčních aktivistů vážný problém, protože ministerského předsedu nyní policie vyšetřuje pro podezření z padesátimilionového evropského dotačního podvodu.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Opozice opakovaně vytýká premiérovi Andreji Babišovi, že je neustále ve střetů zájmů. V pondělí situaci zdůraznilo oznámení, že právě Babiš už několik týdnů vede Radu vlády pro koordinaci boje s korupcí, která mimo jiné střet zájmů řeší. Poradní orgán, který trestně stíhaný ministerský předseda povede, má však za úkol především radit vládě při boji s korupcí.

S angažmá premiéra nesouhlasí hned několik členů rady, kteří se těmito tématy už léta zabývají. Podle nich Babišova funkce znedůvěryhodní práci celé instituce.

Změnu ve vedení rady oznámila vláda v pondělí prostřednictvím webových stránek. Mluvčí ANO však uvedl, že Babiš se vedení ujal už na jaře.

Podle Úřadu vlády se premiér stal šéfem rady automaticky poté, co bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) skončil ve vládě. "To, že se premiér Andrej Babiš stal předsedou Rady vlády, tedy není jeho rozhodnutí, ale jde o důsledek pravidla, které bylo zavedeno již usnesením Sobotkovy vlády," uvedl Úřad vlády. Současně platí i již několik let jiný zvyk a to ten, že premiér předsedou rady nezůstává trvale, ale pouze dočasně. V minulosti tuto pozici po premiérovi převzali exministři Jiří Dienstbier (ČSSD), Jan Chvojka (ČSSD) a právě Pelikán.

"Rozhodnutí, kdo bude předsedat radě, je plně v kompetenci premiéra. Důvěryhodnost rady je třeba hodnotit podle jejích výsledků, je tedy namístě vyčkat na tyto výsledky," komentoval Babišovo rozhodnutí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Předseda občanského sdružení Oživení a člen rady Martin Kameník říká, že by radu měl vést někdo jiný, než premiér trestně stíhaný pro podezření z podvodu. "Z hlediska poradního orgánu to asi nebudí důvěru. Jsme však spíše v roli poradců a o složení rady rozhoduje vláda," uvedl Kameník. Dodal, že rada nemá žádné exekutivní pravomoci a že je zcela běžné, když vláda nakonec rozhodne jinak. "Málokdy se stane, že je náš návrh usnesení schválen. Máme třeba jiný názor na věc než zájmové skupiny ministrů nebo úředníků," dodal Kameník.

Šéf Transparency International a současně člen rady David Ondráčka s Kameníkem souhlasí. Do čela rady by se podle něj měl postavit vhodnější kandidát - například ministr spravedlnosti, který orgán vedl dosud.

"Chápu to jako symboliku a bylo by lepší, kdyby se do vedení rady vlády dostal například ministr spravedlnosti nebo někdo jiný," řekl Ondráčka, kterému vadí především spojení vedení rady s trestně stíhaným politikem.

"Bezesporu to bude trnem v očích mnohých kritiků. Jako starosta se dívám na výsledek a výstupy. Starostové jsou praktici," podotkl další z členů rady a předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. "Ctím presumpci neviny.  Předseda je ten, který radu jen řídí. Netvoří její vůli. Z tohoto pohledu je to otázka více symbolická než faktická," dodal Lukl.

Zmíněný střet zájmů Babiše se týká hlavně jeho podnikání a přijímání národních i evropských dotací. Aby vyhověl zpřísněnému zákonu o střetu zájmů, převedl své podnikání (hlavně společnost Agrofert) do svěřenských fondů. Přesto nadále čelí kritice, že své firmy ovládá a jeho střet zájmů stále trvá.

Vážení čtenáři, článek jsme po vydání vyjádření úřadu vlády ve čtvrtém odstavci doplnili a aktualizovali jsme titulek. Původní formulace, že premiér se jmenoval do funkce sám, byla nepřesná. 

 

Právě se děje

Další zprávy