Trestejte přísně ilegální práci, žádá TOP 09 Müllerovou

ČTK ČTK
2. 4. 2013 15:40
Ta podle strany představuje "zločinné tunelování sociálních fondů"
Ludmila Müllerová.
Ludmila Müllerová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vedení TOP 09 v úterý vyzvalo ministryni práce Ludmilu Müllerovou (TOP 09), aby "nepolevila v cílené kontrole a postihu nelegální práce".

Nelegální zaměstnávání představuje "zločinné tunelování sociálních fondů a nekalou konkurenci poctivým podnikatelům", uvedlo předsednictvo této vládní strany v prohlášení.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas přitom minulý týden po setkání s Müllerovou uvedl, že takzvaný švarcsystém se v České republice používá ojediněle, a nemá tedy cenu investovat do jeho potírání.

Při švarcsystému pracovník není zaměstnancem firmy, ale dělá pro ni jako samostatný podnikatel na živnostenský list. Podnik tak za něj nemusí platit sociální ani zdravotní pojištění.

Podle Nečase kontroly ukázaly, "že rozsah černé práce je u nás výrazně menší, než jsme si mysleli". Při loňských více než 35 000 kontrolách se přišlo na 5000 případů, řekl.

Müllerová: pracovníky nebudeme týrat

V budoucnu by se mělo sledování firem ještě zintenzivnit, kontroloři by se ale měli zaměřit spíš na bezpečnost či ochranu zdraví. Neměli by "nahánět podnikatelské subjekty" a pracovníky, aby měli u sebe smlouvu, míní premiér.

Müllerová minulý týden po jednání s ním uvedla, že v novele o zaměstnanosti se tento "dramatický přístup" upravil.

Zaměstnanci u sebe na pracovišti smlouvu nosit nemusí, kontroloři údaje dohledají případně sami "bez týrání pracovníků", řekla ministryně.

V úterním prohlášení po jednání předsednictva své strany uvedla, že "cílené kontroly zaměřené na odhalování nelegální práce považuje za zásadní".

Zároveň by ale podle ní tyto kontroly měly co nejméně administrativně zatěžovat zaměstnavatele.

"V loňském roce bylo díky zavedeným kontrolám ze strany MPSV odhaleno více než pět tisíc případů práce načerno. Uložené sankce činily více než 160 milionů korun. Tato částka však ani zdaleka nekompenzovala škody, které nelegální zaměstnávání sociálním fondům, které naplňujeme z veřejných rozpočtů, způsobuje," uvedlo předsednictvo TOP 09.

 

Právě se děje

Další zprávy