Tošenovský vyhrál prezidentské primárky na Moravě

ČTK ČTK
12. 5. 2012 18:42
V Olomouckém a Zlínském kraji zvítězil nynější europoslanec o jediný hlas
Foto: Ludvík Hradilek

Olomouc - Prezidentské primárky ODS na střední Moravě vyhrál europoslanec Evžen Tošenovský. Svého protikandidáta, místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku, porazil o jeden hlas. Řekl to mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

Minulý týden při volbách v Královéhradeckém a Pardubickém kraji dostal více hlasů Sobotka, převaha hlasů tam byla ale podstatně výraznější.

V součtu hlasování tak Sobotka stále vyhrává. Občanští demokraté budou svého kandidáta pro prezidentské volby vybírat do konce června v dalších krajích.

Na střední Moravě svého kandidáta vybírali občanští demokraté v Olomouckém a Zlínském kraji. "Evžen Tošenovský získal o jeden hlas více než Přemysl Sobotka, když pro něj hlasovalo 295 oprávněných voličů, zatímco druhý kandidát si připsal 294 hlasů. Stav hlasování po druhém týdnu primárek je 698 hlasů pro Přemysla Sobotku (61,5 procenta) a 436 pro Evžena Tošenovského (38,5 procenta)," uvedl Bartovský.

Výsledek byl podle zástupců ODS přitom těsný v obou moravských krajích. "V Olomouckém kraji zvítězil Přemysl Sobotka se 162 hlasy, 161 získal Evžen Tošenovský. Naopak Zlínský kraj připsal prvenství Evženu Tošenovskému se 134 hlasy, pro Přemysla Sobotku zde hlasovalo 132 oprávněných voličů," řekl mluvčí ODS.

Primárky začaly na střední Moravě ve středu v Luhačovicích a ve čtvrtek v Olomouci volebními shromážděními, na nichž oba kandidáti členům ODS představili a v diskusi vysvětlili svůj program a názory. Další dny měli členové ODS na odevzdání hlasu pro svého kandidáta.

Volit mohli jen ti členové, kteří jsou ve straně alespoň 60 dní. Voleb se účastnilo 26,6 procenta straníků v tomto regionu. Odevzdáno bylo 589 platných hlasů, tedy o více než 40 ve srovnání s předchozími primárními volbami v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Členská základna v Olomouckém a Zlínském kraji čítá dohromady 2250 straníků.

Primární volby pro výběr kandidáta ODS pro prezidentské volby pokračují příští týden na Vysočině a v Jihočeském kraji. Uzavřou je volby v Jihomoravském kraji. Jméno vítězného kandidáta, který získal nejvíce hlasů, bude oficiálně oznámeno 1. července a potvrdí jej ještě výkonná rada občanských demokratů.

 

Právě se děje

Další zprávy