Tošenovský odejde z dozorčí rady Bakalovy OKD

Domácí Domácí
21. 7. 2009 22:45
Důvodem je zákon o střetu zájmu
Foto: Martin Popelář

Praha - Nedávno zvolený europoslanec ODS Evžen Tošenovský příští měsíc odejde z dozorčí rady společnosti OKD, která patří miliardáři Zdeňku Bakalovi.

Napsaly to Lidové noviny s tím, že se někdejší hejtman Moravskoslezského kraje obává možného střetu zájmu.

Tošenovský tak učinil týden poté, co deník Aktuálně.cz přinesl informovaci, že si loni coby místopředseda dozorčí rady vydělal 3,2 milionu korun.

Dozorčí rada zasedla pětkrát a Tošenovský za to od soukromé společnosti inkasoval v průměru měsíčně tři a půl krát vyšší částku než za funkci hejtmana, kterou zároveň vykonával.

Lapálie poslanců s dozorčími radami

Tošenovský příjmy odkryl v majetkovém přiznání, které podával v souvislosti se zákonem o střetu zájmů.

Z normy mimo jiné vyplývá, že členové Parlamentu ČR nesmějí pobírat odměny za posty, které zastávají v orgánech státních firem. Někteří zákonodárci si to ovšem vykládají po svém.

Například pražský poslanec Jan Bürgermeister (ODS) odmítá vrátit 460 tisíc, které loni inkasoval z ČSA. Ohání se tím, že v dozorčí radě sedí jako zástupce hlavního města. To v aerolinkách drží tři procenta akcií.

Jeho stranický kolega Daniel Rovan k vrácení odměn přistoupil až po kritice médií. I on se nejprve vymlouval, že v dozorčí radě České pošty neseděl jako poslanec, ale zástupce ministerstva vnitra.

 

Právě se děje

Další zprávy