Topolánkův úřad povede muž z Hradu

Sabina Slonková
29. 6. 2006 18:00
Praha - Mirek Topolánek coby pravděpodobný premiér už má základní seznam spolupracovníků, které si chce přivést do Strakovy akademie.
Mirek Topolánek se svým dlouholetým poradcem Markem Dalíkem.
Mirek Topolánek se svým dlouholetým poradcem Markem Dalíkem. | Foto: Ondřej Besperát

Na klíčový post šéfa úřadu vlády by měl podle zjištění Aktuálně.cz usednout dosavadní ředitel bezpečnostního odboru prezidentské kanceláře Jan Novák.

Vlivnou funkci vedoucího poradce a šéfa sekce premiéra má získat dosavadní nejbližší Topolánkův spolupracovník Marek Dalík.

Jan Novák, dosavadní šéf bezpečnostního odboru Kanceláře prezidenta.
Jan Novák, dosavadní šéf bezpečnostního odboru Kanceláře prezidenta. | Foto: Kancelář prezidenta

Do premiérova aparátu mají namířeno také Radim Ochvat či Martin Schmarcz, kteří s ním doposud působili v hlavní kanceláři ODS.

Pro post mluvčího či mluvčí vlády zatím Topolánkův tým nejvhodnější osobu nenašel.

Generační výměna

Z dosavadní sestavy Topolánkova týmu je jasné, že ve Strakově akademii půjde o generační výměnu. Většině klíčových postav, které mají na Úřadu vlády působit, ještě nebylo 40 let.

"Novák i Dalík jsou víceméně jistí, pokud nenastanou nějaké nepředvídatelné okolnosti," uvedl jeden z Topolánkových spolupracovníků.

Dalík, jehož jméno veřejnost zaregistrovala teprve před dvěma lety, kdy propukal aféra s údajným úplatkem pro poslance Zdeňka Kořistku, se k případnému angažmá na Úřadu vlády odmítl vyjadřovat.

Mlčenlivý zůstává na stejné téma i Jan Novák. "Nemám k tomu vůbec žádný komentář," řekl Aktuálně.cz.

Potkali se na Hradě

Dalík i Novák se znají roky a spojuje je právě prezidentská kancelář, kam v první polovině devadesátých let jako studenti politologie nastoupili na stáž.

Oba načas pracovali v týmu tehdejšího šéfa kanceláře Ivana Medka, pak se jejich cesty rozešly. Dalík zamířil do byznysu a Novák, který má pověst schopného, korektního a loajálního úředníka, na Hradě zůstal.

Státním úředníkem je tak už dvanáct let. V prezidentské kanceláři prošel například politickým odborem a poslední roky je bezpečnostním ředitelem. Ve funkci si jej ponechal i Havlův nástupce, současný prezident Václav Klaus.

Marek Dalík míval na Hradě na  starost například agendu státních vyznamenání. Poté, co ze služeb prezidenta odešel, založil v roce 1999 agenturu New Deal, která se specializovala na PR a klienty sbírala zejména na Moravě.

Topolánkův muž

Přelomový okamžik Dalíkovy kariéry přišel před šesti lety, kdy se seznámil s Mirkem Topolánkem. Když se pak Topolánek stal předsedou ODS, vybral si ho jako nejbližšího spolupracovníka. Má moji absolutní důvěru, řekl na Dalíkovu adresu někollikrát  Topolánek. 

Marek Dalík na volebním štábu ODS.
Marek Dalík na volebním štábu ODS. | Foto: Ondřej Besperát

Vztahem obou mužů neotřásla před dvěma lety ani aféra, kdy Dalík kvůli obvinění z politické korupce skončil na několik hodin ve vazbě. Policie nakonec musela Dalíkovo stíhání zrušit: nenašla nezpochybnitelný důkaz, že úplatek ve výši deseti milionů korun nabízel. Peníze měly tehdy podle obvinění přimět koaličního poslance Zdeňka Kořistku, aby ODS pomohl svrhnout Grossovu vládu. 

Přesto se Dalík už roky potýká s pověstí muže na "špinavou práci". Lobbisté i zástupci některých firem jej označují za člověka, který jménem Topolánka často prosazuje nejrůznější obchodní zájmy a ještě si za to říká o peníze. Všechna obvinění jsou ale anonymní a důkazy dodnes na stůl nikdo nedodal.

"Z doslechu vím, že se o něm říká, že je při jednáních ve firmách agresívní. Ale důkaz o nějakém vydírání nikdo nepředložil," citovaly před časem Hospodářské noviny lobbistu Vladimíra Johanese.

S nevraživostí bojuje Dalík i uvnitř ODS, někteří její politici mu vyčítají, že má na Topolánka příliš velký vliv. I tato kritika je ale vždy anonymní.

Naopak lidé, kteří znají Dalíka z doby jeho působení na Hradě, o něm mluví v podstatě jen hezky. "Poznal jsem jej jako neobyčejně schopného a velmi chytrého mladého muže. Byl vždy velmi opatrný ve svých názorech, když už si je ale udělal, o to důsledněji se jimi řídil," říkal o něm někdejší prezidentův kancléř Ivan Medek.

 

Právě se děje

Další zprávy