Topolánkův slovník pobouřil nacionalisty. Žalují ho

vk
8. 1. 2008 19:30
Premiérovy výroky o "podělaných Češích" vadí i jiným
Nacionalisté se domnívají, že premiér Mirek Topolánek porušil nejen dobré mravy, ale i zákon
Nacionalisté se domnívají, že premiér Mirek Topolánek porušil nejen dobré mravy, ale i zákon | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Nacionalistická Národní strana podala trestní oznámení na premiéra Mirka Topolánka za větu o "podělaných" Češích.

Větu "Češi obvykle ale vidí všechno negativně a když k něčemu dojde, podělají se," řekl premiér v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Nacionalisté tento výrok považují za naplnění skutkové podstaty trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení a trestného činu pomluvy. Uvádějí to na svých webových stránkách.

Trestní oznámení strana podala v pondělí jménem člena předsednictva Michala Kubika, který je zároveň velitelem Národní gardy. Podle nich je takové premiérovo vyjádření produktem nízké politické kultury v Česku.

Jak s odvoláním na agenturu ČTK informoval server CT24.cz, kritika se na premiéra snesla i z jiné strany. Otevřený dopis mu kvůli jeho vyjádřením poslal starosta středočeských Cerhenic a člen opoziční sociální demokracie Marek Semerád.

Premiér Topolánek ve sněmovně
Premiér Topolánek ve sněmovně | Foto: Ondřej Besperát

V dopise ho vyzval, aby se za spornou větu omluvil. Pokud tak neučiní, také zvažuje žalobu.

Citovanou větou Topolánek v HN reagoval na otázku, zda i většina Čechů vnímá stejně jeho názor, že žijeme v době relativního blahobytu a prosperity.

"Někdo to lidem musí říct, protože oni si to často v každodenním shonu a problémech, kdy se občas dívají k nejbližšímu supermarketu a těší se na nejbližší telenovelu, neuvědomují. Nemyslím, že jsou hloupí. Češi obvykle ale vidí všechno negativně a když k něčemu dojde, podělají se," odpověděl premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy