Topolánkův "princ": Velká koalice jen za cenu reforem

Kateřina Eliášová
21. 2. 2010 12:45
Změna volebního systému či zákona je nutná, shodují se politici ODS
Paroubek a Topolánek by spolu asi vládnout nemohli.
Paroubek a Topolánek by spolu asi vládnout nemohli. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Velká koalice? Tři měsíce před volbami je to jak v ODS, tak v ČSSD téměř tabu. Prokázala to i anketa Aktuálně.cz, pořízená na ideové konferenci modrých Vize 2020.

Přesto o ní v souvislosti s posledními průzkumy veřejného mínění politici začínají mluvit jako o nejkrajnější variantě ze všech možných.

Za určitých okolností by povolební spojení dvou nejsilnějších stran připustil politik, kterého šéf ODS Mirek Topolánek označil za svého možného nástupce.

Lídr moravskoslezské kandidátky Pavel Drobil nicméně přesně definoval podmínky, za kterých by do toho ODS mohla jít.

Spojení nejsilnějších? Leda po patu

Velká koalice a ODS

Pavel Drobil - Pokud by tady nastala situace, že by ani jedna strana nedokázala postavit vládu a pokud by volby skončily volebním patem, pak si myslím, že je povinností politiků zasednout a zkusit se domluvit.
Martin Novotný - Velká koalice by připadala v úvahu za podmínek skutečně vážného ohrožení této země naprosto nedůstojnou koalicí ČSSD a KSČM.
Petr Nečas - Musel by to být havarijní volební výsledek, který by znemožňoval vytvoření jakékoliv jiné koalice.
Ivan Langer - Nedokážu si to představit. Musela by to být skutečně velká katastrofa. Ne volební, ale katastrofa pro stát, tak aby to odůvodňovalo nutnost spojení dvou politických stran s tak odlišnými programy.
Martin Kocourek – Nedovedu si to představit.
Jan Zahradil - Pokud bychom náhodou prohráli volby, já bych dal přednost čisté opozici.

"Pokud by tady nastala situace, že by ani jedna strana - ODS na pravostředové bázi a ČSSD na levostředové bázi - nedokázala postavit vládu a pokud by volby skončily volebním patem, pak si myslím, že je povinností politiků zasednout a zkusit se domluvit," uvedl pro Aktuálně.cz Drobil.

Jen stěží si ale dokáže představit programový průnik obou možných partnerů. Proto by podle něj nemohla taková vláda zemi spravovat po celé volební období.

"Jestli by to bylo na celé volební období nebo pouze na dvouleté volební období, v rámci kterého by se provedly nejnutnější změny a reformy důchodového systému či veřejných financí, v tomto okamžiku nedovedu posoudit. Reálná politika téměř žádný průnik mezi ČSSD a ODS neumožňuje," dodal.

Podobně to vidí olomoucký primátor z ODS Martin Novotný. "Velká koalice by připadala v úvahu za podmínek skutečně vážného ohrožení této země naprosto nedůstojnou koalicí ČSSD a KSČM, ale i tak bych to považoval za další pokračování destrukce politické scény a jejího nezdravého vývoje," řekl Aktuálně.cz.

Změna volebního systému nutná

"Služebně starší" politici ODS jsou v otázce velké koalice opatrnější. "Důvod pro velkou koalici? Vyhlášení války?" odpověděl místopředseda ODS Ivan Langer. "Musel by to být havarijní volební výsledek, který by znemožňoval vytvoření jakékoliv jiné koalice," doplnil ho další muž z vedení strany Petr Nečas.

Absolutně proti by byl ekonomický expert strany Martin Kocourek i europoslanec Jan Zahradil. "Pokud bychom náhodou prohráli volby, dal bych přednost čisté opozici," řekl Zahradil.

Všichni oslovení politici ODS se shodli na nutnosti změny volebního systému i zákona. Například Martin Kocourek je pro přechod na většinový systém, stejně jako primátor Novotný.

"Volební systém by měl vítězi voleb umožnit realizovat svůj program s co nejmenšími koaličními náklady. Líbí se mi změna volebního zákona tak, jak s ní počítá takzvaný italský model, který počítá s variantou bonusu pro vítěze," uvedl prve citovaný Pavel Drobil; stejně uvažuje i Ivan Langer.

 

Právě se děje

Další zprávy