Topolánkův plán A: Za Berlusconim, do vedení firmy Enel

Sabina Slonková
8. 9. 2010 6:00
Bývalý premiér si dojednává práci v Itálii, rád by do vedení energetického gigantu
V ODS i vládě skončil, teď hledá štěstí v byznysu
V ODS i vládě skončil, teď hledá štěstí v byznysu | Foto: Ludvík Hradilek

Co je italský Enel

  • největší italská elektrárenská společnost
  • působí v řadě zemí, mimo jiné většinově ovládá Slovenské elektrárny
  • aktivní je především v jaderné energetice
  • staví dva bloky jaderné elektrárny Mochovce na Slovensku, podílí se na dostavbě francouzské elektrárny ve Flamanville, chystá atomovou elektrárnu v Kaliningradské oblasti
  • je také nejzadluženější energetikou v Evropě, zjara dluhy přesahovaly 50 miliard eur

Praha - Nikoli Mezinárodní energetická agentura, či exponovaný poradce na živnostenský list. Postem, o který v tuto chvíli nejvíc usiluje bývalý ministerský předseda a šéf ODS Mirek Topolánek, je místo ve vedení italské energetické společnosti Enel.

Podle zjištění Aktuálně.cz Topolánek v uplynulých měsících o své pozici ve firmě opakovaně vyjednával s jejími představiteli i lidmi kolem italského premiéra Silvia Berlusconiho. Poslední schůzka proběhla minulý čtvrtek.

Největší italská elektrárenská společnost Enel působí v řadě zemí, aktivně se angažuje zejména v jaderné energetice.

O tom, zda skutečně a na jakou pozici český expremiér v italském koncernu usedne, by mělo být jasno zhruba za měsíc.

"Do té doby má připravit svoji představu, jak by měl ve společnosti fungovat," uvedl vysoce důvěryhodný zdroj, který je s Topolánkovými úmysly obeznámen.

Mirek Topolánek své úsilí usednout ve společnosti Enel nekomentoval. Na zaslanou sms reagoval třemi slovy: "Bla, bla, bla."

Pro podporu za Ficem

Deníku Aktuálně.cz však vyjednávání s Italy potvrdil i další důvěryhodný zdroj z českého elektrárenského byznysu. Podle něj lidé z Topolánkova okolí navíc ještě před volbami na Slovensku jednali o podpoře pro jeho pozici v Enelu i s aparátem tehdejšího premiéra Roberta Fica.

Na Slovensko se vydali proto, že Enel coby většinový majitel Slovenských elektráren staví další dva bloky v tamní jaderné elektrárně Mochovce. Slováci sice do personální politiky Enelu nemají co mluvit, Robert Fico má ale historické dobré kontakty na Berlusconiho kabinet a jeho slovo tak mohlo Topolánkovi u Italů pomoci.

Plán B: energetická agentura

Angažmá v Enelu si bývalý premiér dojednává na vlastní pěst, jeho bývalí straničtí kolegové mu s tím nijak nepomohli.

Topolánkův nástupce Petr Nečas pouze oznámil, že bývalému premiérovi pomůže v obsazení postu v Mezinárodní energetické agentuře při OECD.

Jde však o pozici, kterou Topolánek podle informací Aktuálně.cz vede jako svůj "plán B". Vedení v Mezinárodní energetické agentuře se navíc obsazuje až příští rok.

Prioritou je ovšem podle jeho blízkých právě výše zmiňovaná Itálie.

S italským premiérem Silviem Berlusconim pojí Mirka Topolánka přátelské vztahy. V roce 2008 Topolánek ještě coby premiér například pobýval v Berlusconiho vile na Sardinii.

Na veřejnost se ale tato dovolená dostala až později, a to v souvislosti a nahatými fotografiemi, které zveřejnil španělský list El País. Berlusconi následně žertoval, že vilu prodá, protože už k němu Topolánek stejně nikdy nepřijede.

 

Právě se děje

Další zprávy