Topolánkův muž Marek Dalík končí: Už toho bylo dost!

Sabina Slonková
24. 9. 2009 0:01
Exkluzivně: Dlouholetý poradce a přítel šéfa ODS se stahuje do ústraní
Marek Dalík: Končím.
Marek Dalík: Končím. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Šedá eminence politiky a byznysu Marek Dalík opouští svého přítele Mirka Topolánka a hodlá se stáhnout do ústraní.

Ačkoli tento krok zvažoval v posledním roce několikrát, tentokrát tvrdí, že rozhodnutí je definitivní. Podle zjištění Aktuálně.cz už své úmysly probral i s Mirkem Topolánkem, oznámil mu je tento týden v úterý.

Marek Dalík odchod od Topolánka i ze zákulisí nejvyšších pater politiky Aktuálně.cz potvrdil.

"Končím. Už nechci tímto způsobem dál fungovat. Poctivě platím vysoké daně, nepáchám žádnou trestnou činnost, přesto jsem ten nejhorší. Prostě už toho mám dost," uvedl Dalík.

Tvrdí, že poslední kapkou se staly fotografie jeho pražského bytu, který prostřednictvím realitní kanceláře právě prodává. Kancelář umístila fotografie bytu do své webové nabídky a kdosi na ně minulý týden upozornil novináře.

Co bude dělat dál, podle svých slov netuší: "Nejdřív si odpočinu, pak uvidím. Zvažuji i odchod do zahraničí."

Svého přítele Topolánka opouští po téměř deseti letech, po která byl jejich profesní život těsně spojený. Nevýznamný komunální politik se časem vypracoval na ministerského předsedu a z nevýznamného podnikatele po jeho boku se stal jeden z nejvlivnějších lobbistů opředený mnoha skandály.

Jednoznačný důkaz o tom, že Dalík nezákonně zbohatl díky svému příteli-premiérovi, nicméně po celou dobu nikdo nepředložil.

Chyběl i v jediné kauze, v níž byl Dalík krátce obviněn a následně osvobozen. A to v příběhu exposlance Kořistky, který tvrdil, že mu lobbista nabízel úplatky výměnou za svržení tehdejší Grossovy vlády.

Právě během vyšetřování případu Kořistka budoucí premiér Mirek Topolánek v telefonátu odposlechnutém policií Markovi Dalíkovi řekl dnes už legendární větu: V každém případě stojím a padám s tebou.

 

Právě se děje

Další zprávy