Topolánkovo sbohem. Zvolit Klause byla chyba, píše ODS

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová
18. 6. 2010 12:50
Ve zprávě pro kolegy z ODS podpořil Nečase coby svého nástupce
Bratři, měli jsme zvolit jiného náčelníka. Howgh!
Bratři, měli jsme zvolit jiného náčelníka. Howgh! | Foto: Petr Protivánek

Praha - Druhé zvolení Václava Klause prezidentem, podpora pro premiéra Jana Fischera a Vlastimil Tlustý coby ministr financí: tři hlavní personální chyby, kterých se podle svých vlastních slov Mirek Topolánek ve špičkové politice dopustil.

Mimo jiné i takové sdělení Topolánek podle zjištění Aktuálně.cz nachystal pro delegáty víkendového kongresu občanských demokratů, kam jejich někdejší předseda místo sebe posílá hodnotící zprávu uplynulých let.

Další jeho klíčový vzkaz pro delegáty zní: podpořte Nečase, je správnou volbou.

Topolánek své "poslední sbohem" už v pátek doručil do hlavní kanceláře ODS, samotní politici jej ale podle plánů manažera Jana Kočího mají dostat na stůl až v den kongresu. Tedy v sobotu ráno.

"Zprávu od pana Topolánka mám a je určena výlučně delegátům kongresu," uvedl Kočí.

Očekávatelné vzkazy

Kritické mínění Mirka Topolánka o prezidentovi Klausovi, premiérovi Fischerovi ani Vlastimilu Tlustému není žádným překvapením. S prvním má vyhrocené vztahy od svého zvolení lídrem ODS, s druhým si nepadl do oka během Fischerova působení ve Strakově akademii a Vlastimilu Tlustému vyčítá, že přispěl k pádu jeho vlády.

Lidé z ODS, kteří se stále pohybují v blízkosti svého někdejšího šéfa, Aktuálně.cz potvrdili, že Topolánek ve zprávě varuje delegáty před návratem ke stylu Václava Klause.

"Považuje jeho politiku za překonanou a v Evropě izolovanou. Byla by podle něj chyba vypořádat se s Topolánkovou érou tak, že se strana vrátí do éry Václava Klause," popsal Topolánkovy myšlenky důvěryhodný zdroj z jeho okolí.

Zvolte si Nečase 

Topolánek předloží i svůj názor na výsledek občanských demokratů ve volbách, upozorňuje, že po jeho odchodu se preference strany zhoršily. Za zcela chybný pak považuje závěr kampaně, kdy ODS útočila na TOP 09 a tím podle někdejšího lídra občanských demokratů řadu svých voličů odradila.

I když finále předvolebního klání už za něj vedl Petr Nečas, Topolánek podle svých blízkých delegátům vzkazuje, aby jej na post předsedy podpořili.

"Říká, že Nečas dělá to, co chtěl dělat on sám, ale neměl k tomu volné ruce. A byla by podle něj chyba, kdyby si jeho projev vyložili tak, že Nečase nemají zvolit," popsal již citovaný zdroj.

S Petrem Nečasem má Topolánek rezervovaný vztah, veřejně se ale nijak nenapadají. Přesto v ODS zpráva o možném Topolánkově vystoupení na kongresu vyvolala znepokojení.

Nakonec se ale ukázalo, že Mirek Topolánek nikdy neměl v úmyslu mezi delegáty osobně dorazit: svým stranickým kolegům totiž stále nemůže zapomenout, jak jej pár týdnů před volbami donutili k odchodu z čela ODS

 

Právě se děje

Další zprávy