Topolánkova partnerka se rozhodla. Senátorkou být chce

Kateřina Eliášová
16. 2. 2010 13:55
O tom, jestli bude nasazena za ODS v obvodu Kutnohorsko, se právě rozhoduje. Primární volby končí v pondělí

Praha - Poslankyně a partnerka šéfa ODS Lucie Talmanová potvrdila, že se chce ucházet o křeslo senátorky v nadcházejících podzimních volbách.

Zvažovala ale, že boj vzdá, pokud by se mandát na Kutnohorsku rozhodl obhajovat dosavadní senátor Bedřich Moldan.

Moldan opustil ODS a zamířil k TOP 09. Za stranu Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska chce taky do senátu kandidovat, nicméně v jiném obvodu než na Kutnohorsku. Podle informací Aktuálně.cz se postaví Petru Bratskému z ODS v Praze 6.

"Kandidaturu do senátu jsem si rozmýšlela právě kvůli panu senátorovi Moldanovi. Pokud by se totiž rozhodl kandidovat ve stejném obvodu, ve kterém se o to chci pokusit já, tříštili bychom hlasy, a tím pádem by posílila levice, což jsem nechtěla dopustit," řekla Aktuálně.cz Talmanová.

Rozhodne se v pondělí

Kutnohorská a havlíčskobrodská ODS začne v úterý odpoledne hlasovat o tom, kdo ze tří navržených kandidátů do boje o senát půjde.

Primárkami projde vedle Talmanové, která má nominace mimo jiné z oblastního sdružení v Kutné Hoře, také bývalý federální poslanec Miroslav Richter, za nímž stojí Čáslav, a šéf kutnohorské Agentury pro zemědělství a venkov Josef Viktora, který získal podporu ze Zruče nad Sázavou.

Senátor Bedřich Moldan zatím neřekl, kde chce za TOP 09 kandidovat. Kutnohorsko to nebude
Senátor Bedřich Moldan zatím neřekl, kde chce za TOP 09 kandidovat. Kutnohorsko to nebude | Foto: Ludvík Hradilek

"Už teď mohou členové ODS hlasovat o tom, který ze tří kandidátů bude Kutnohorsko v boji o senát zastupovat. Volby skončí v pondělí. Kandidáta s největším počtem hlasů musí schválit také výkonná rada," vysvětlil šéf oblastního sdružení v Kutné Hoře a poslanec Pavel Bohatec.

ODS vs. ČSSD

Poslední volby do senátu se na Kutnohorsku konaly před šesti lety. Ve druhém kole proti sobě stáli kandidáti ČSSD a ODS. O necelá tři procenta navrch měli modří s Bedřichem Moldanem.

V letošních volbách chce kutnohorská sociální demokracie do boje o senát vyslat místostarostu Čáslavi Jaromíra Strnada.

"Zatím se k souboji nechceme vyjadřovat, čekáme na konečný výsledek primárních voleb v ODS, tedy i na to, zda bude kandidátkou modrých Lucie Talmanová. Naše primárky uzavřeme příští sobotu," řekl Aktuálně.cz předseda okresní organizace v Kutné Hoře Jiří Havlíček.

 

Právě se děje

Další zprávy