Topolánek zůstává v čele ODS. Co plánuje dál?

Martina Macková
7. 12. 2008 11:01
Vláda vydrží. Česko dá své ano Lisabonu i radaru
Kongres ODS: Mirek Topolánek mluví k delegátům na pátečním zahájení
Kongres ODS: Mirek Topolánek mluví k delegátům na pátečním zahájení | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mirek Topolánek zůstává v čele ODS, co to znamená? Například fakt, že bude pokračovat trojkoaliční projekt.

Mirek Topolánek se s největší pravděpodobností pokusí o dohodu s ČSSD a nerozbije vládu. Pavel Bém by sice také vyjednával se socialisty, ale o "své" menšinové vládě.

Vláda jede dál

Fakt, že s Topolánkem stojí a padá vláda, potvrdili také předsedové menších vládních stran - Jiří Čunek a Martin Bursík, kteří ho na sjezdu ve svých zdravicích jednoznačně podpořili.

Jak dlouho bude Topolánkův kabinet pokračovat, závisí nejen na tom, co chtějí předsedové, ale i například na rozpočtu.

Pokud se nepovede vládě prosadit základní zákon vládnutí, velmi pravděpodobně padne.

O to se zcela jistě pokusí opoziční ČSSD, která již otevřeně vyzvala k jednání o předčasných volbách a nepokrytě se v poslanecké sněmovně snaží o to, aby - kdykoliv to půjde - porazila koaliční většinu.

"Ten stav je tu deset let a zatím to nikomu nevadilo. Mně to teď nevadí vůbec. Zatím jsme kromě dvou zákonů schválili všechno," říká Topolánek.

U rozpočtu bude ale opozice postupovat stejně a je jen otázkou, nakolik jí v tom pomohou rebelové z ODS - Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec. Ti zatím nechali rozpočet projít na program jedné z mimořádných schůzí. To ale neznamená, že jej podpoří, zvláště pokud jim jejich strana nevyjde vstříc v otázce daní.

"Předčasné volby nejsou v zájmu ODS," řekl premiér Topolánek v TV Prima. K tomu dodal, že kabinet skončí, pokud nebude mít ve sněmovně většinu. "Pokud nebude možné zabezpečit většinu, ta vláda odejde," prohlásil.

Dohoda s ČSSD? Není jistá

Dohoda s Jiřím Paroubkem není zcela jistá. I když se o ní mluví jako o hotové smlouvě bez podpisu. Mirek Topolánek ji připouští, bez ní by podle něj bylo předsednictví Česka problémové.

"Sociální demokraté budou mít možnost dosadit své experty do jednotlivých týmů, které předsednictví a jeho priority vyjednávají," nabízí ČSSD.

Mohlo by to totiž znamenat, že Topolánkova vláda určí termín eura, což je požadavek ČSSD na toleranci. Ale hlavně konec reformám. To vše v době krize, kdy Topolánek představil svůj "protikrizový balíček".

A také se hovoří o tom, že vláda jmenuje nového vicepremiéra pro ekonomiku - nejnověji se objevilo jméno prezidenta Svazu průmyslu a bývalého šéfa ČEZu Jaroslava Míla, napsaly HN.

Reformy Topolánek ve funkci předsedy a premiéra bude chtít alespoň částečně dokončit.

Mirek Topolánek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády.
Mirek Topolánek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

O tom svědčí postup, který zvolil v případě zdravotnických zákonů. Poslední dva zákony Julínkovy reformy vláda schválila i přes námitky části lidovců a zelených. I když teď lidovci požadují jejich zpětnou prověrku, Topolánek nebude chtít zatáhnout za brzdu.

Mluví o tom mimo jiné v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz: "Tato koalice stojí a padá s prosazením minimálně prvního balíku těch zákonů, které upravují zdravotnické prostředí," řekl, a navíc konkrétně mluvil o tom, že by se v budoucnu mohl platit poplatek paušálně za recept. "Jsme ochotni ustoupit v tom, že by se platilo pouze za recept, ne za jednotlivé položky," naznačil.

V další Topolánkově etapě bude muset parlament vyřešit také ratifikaci evropské Lisabonské smlouvy a odsouhlasit smlouvy k radarové základě v Brdech. Senát s většinou ODS již Američanům dal zelenou, ve sněmovně mohou přijít problémy.

Topolánek ale bude tvrdě radar prosazovat, bez referend (která požaduje opozice), a jasně říká: "Neznám hloupější větu než tu, že nás nikdo neohrožuje, tak proč budovat nějaký radar. Nechci zažít pocit bezmoci, jaký jsem měl v srpnu 1968, nechci opakovat chybu s odmítnutím Marshallova plánu," zdůraznil předseda vlády.

S květinou v ruce Klaus opouští prosincový kongres ODS i stranu. Vzdal se postu čestného předsedy.
S květinou v ruce Klaus opouští prosincový kongres ODS i stranu. Vzdal se postu čestného předsedy. | Foto: Ondřej Besperát

 

Topolánek také kvituje, že s radarem začala počítat severoatlantická aliance. "Samozřejmě, že mě to nepřekvapuje, ten vývoj alianční je v tomto jasný. Už někdy od roku 1999 je diskuse o protiraketové obraně součástí všech summitů NATO."

 

Lisabonskou smlouvu nakonec i přes odpor části občanských demokratů podpoří. Jako premiér to totiž v Bruselu slíbil. Dokonce zvažoval, že by zákonodárce ODS zavázal, aby pro "Lisabon" hlasovali. Nakonec se plánu vzdal.

 

"Necítím potřebu zavazovat kongres pro přijetí smlouvy. To by bylo neústavní," řekl Lidovým novinám.

Jsem připraven

Topolánek je zřejmě na variantu, že bude muset slevit z reforem, i na případný rozpad koalice připraven. "Rozpad koalice ale nemusí nutně znamenat odchod vlády. Nicméně ta vláda bude oslabená, ta vláda by musela rezignovat na celou řadu svých reformních kroků, byla by to zřejmě vláda v demisi," řekl Aktuálně.cz.

"Mám dost síly na to, abych i v této konstelaci provedl Českou republiku předsednictvím a byl schopen realizovat takové exekutivní kroky, nebo ve shodě s poslaneckou sněmovnou legislativní kroky, které eliminují dopady finanční krize na českou ekonomiku a na české občany. To jsou hlavní úkoly," plánuje.

 

Právě se děje

Další zprávy