Topolánek zastavil Julínka: Změna nemocnic nebude

Martina Macková, Petr Holub
6. 6. 2008 14:25
Čunek: Porušení slibu znamená náš odchod z vlády
Mirek Topolánek ve sněmovně
Mirek Topolánek ve sněmovně | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Premiér Mirek Topolánek se poprvé veřejně postavil proti Tomáši Julínkovi. Ministr za ODS, který připravuje klíčové změny ve zdravotnictví, si doposud své plány i přes značný odpor veřejnosti a kritiku koaličních partnerů prosadil.

Narazil nyní - s plánem transformovat fakultní nemocnice. Premiér v pátek ustoupil tlaku menších stran a veřejně slíbil, že nemocnice se na akciové společnosti nepřevedou.

"Chci veřejně garantovat, že k převodu na akciové společnosti u fakultních nemocnic ani rozhodnutím ministerstva ani rozhodnutím vlády nedojde," řekl Topolánek.

Jde zatím o největší krok zpátky během přípravy zdravotnické reformy.

Proti transformaci byli od počátku zelení a lidovci, ostře protestovaly také lékařské fakulty. Ty dokonce pohrozily, že přestanou klinicky vzdělávat mediky, pokud se status fakultních nemocnic změní. Tuto výstrahu nejprve zveřejnila Univerzita Karlova, v průběhu dalších dní se přidaly prakticky všechny univerzity, které připravují budoucí lékaře.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Proti Julínkovi už stojí lidovci i všechny fakulty

Prevence proti Rathovi

Koalice díky premiérovu slibu odvrátila nebezpečí, že sněmovna propustí před první čtení návrh Davida Ratha (ČSSD), podle kterého se nesmí privatizovat zdravotnická zařízení.

Předsedkyně klubu zelených Kateřina Jacques uvedla, že Topolánkovo prohlášení je výsledkem jednání uvnitř koalice: "Teď ho mohla ho slyšet veřejnosti i všichni poslanci," zdůraznila.

Premiéra ocenila i místopředsedkyně klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová: "Je to naprosto zásadní prohlášení, které zaznělo od premiéra. Je to veřejný slib, kterému věřím."

Předseda lidovců Jiří Čunek pak řekl, že porušení slibu bude znamenat pád vlády. "Obavy našich členů chceme rozptýlit tím, že kdyby náhodou slib, který tady byl premiérem dán, byl porušen - jakože tomu samozřejmě nevěřím - tak bychom z té vlády odešli."

Lidovci původně chtěli Ratha podpořit, nakonec však hlasovali pro návrh zdravotnického experta ODS Borise Šťastného, aby se opoziční návrh shodil ze stolu.

"Byl to úspěšný test koalice. Návrh byl přece po Topolánkově slibu úplně nesmyslný," komentoval vítězství Šťastný.

Jakubková hrozí odchodem

Úspěch však nebyl tak jednoznačný, protože proti zamítnutí Rathova návrhu hlasovaly dvě poslankyně zelených - Zubová a Jakubková.

"Topolánkův slib byl příliš vágní," vysvětlila vzpouru první z nich, Věra Jakubková. Ta zároveň oznámila, že zvažuje odchod z klubu zelených. Podle ní tam prakticky neprobíhá žádná komunikace.

Věra Jakubková, poslankyně za Stranu zelených
Věra Jakubková, poslankyně za Stranu zelených | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Další potíž koalice: Jakubková zvažuje odchod z klubu


Olga Zubová ji doplnila: "Hlasovala jsem s opozicí, protože strana má v programu, že nepřipustí privatizaci fakultních nemocnic. "Topolánkův slib podle ní byl důvodem, proč měnit rozhodnutí: "S námi o zastavení transformace nikdo nejednal, proto jsme hlasovaly podle programu."

Čtyři měsíce slepé cesty

Julínkův náměstek Marek Šnajdr nařídil ředitelům fakultních nemocnic už v únoru, aby provedli audit účetnictví a majetku. Měl sloužit k sepsání privatizačního projektu podle zákona o velké privatizaci z roku 1991. Nemocnice by se projektem samy převedly na akciové společnosti a jejich nový status by schválila vláda. Dvě třetiny akcií měly být státní, zbytek by připadl univerzitám.

V dubnu se však plán změnit a ředitelé nemocnic dostali nařízení, aby postupovali podle zákona o státním majetku z roku 2000.

Postup byl složitější, protože vyžadoval spolupráci soudních znalců, kteří podle zákona musí ocenit převáděný majetek. Nemocnice měly sehnat všechny potřebné dokumenty do konce července, do prvního října měla vláda schválit převod na akciové společnosti.

Tajnosti a tajnosti

Postup ministerstva byl pozoruhodný tím, že Julínek se Šnajdrem nařizovali transformaci jen ústně a ředitelé neměli v ruce žádný dokument, podle kterého měli postupovat.  

Na celé akci bylo navíc paradoxní, že Julínek ani Topolánek koaličním partnerům ani rektorům univerzit nikdy neřekli, že transformace fakultních nemocnic probíhá.

První oficiální informací tedy byl až Topolánkův výrok, že skončila.

 

Právě se děje

Další zprávy