Topolánek žádá o předčasné volby

Martina Macková, Petr Holub
11. 10. 2006 13:36
Praha - Topolánkova vláda podala do rukou prezidenta Václava Klause demisi. Odstupující premiér požádal o pořádání předčasných voleb. Uvnitř:OTÁZKY A ODPOVĚDI, FOTOGALERIE
Hradní aparát přihlíží příchodu Mirka Topolánka s demisí.
Hradní aparát přihlíží příchodu Mirka Topolánka s demisí. | Foto: Ludvík Hradilek

Menšinový kabinet Mirka Topolánka (ODS) nezískal minulý týden důvěru ve sněmovně. Na ranní schůzi si proto vláda odsouhlasila demisi. Po půl jedné ji Topolánek doručil prezidentovi.

"Zřetelenou formou říkám: Demisi vaší vlády přijímám," řekl prezident.

Poděkoval vládě za - byť krátkou - práci. "Ukázala, že má úsilí vládnout. Snažila se nezůstávat na místě a já to oceňuji," řekl Václav Klaus.

Volby jsou jediné východisko

Topolánek v krátkém projevu vyzval politické strany, aby připravily předčasné volby. "Je to jediná cesta k silné a akceschopné vládě," řekl.

Jeho tým chce ještě během svého učinkování předložit návrh, který byl zkrátil funkční období současné sněmovny. Podobná novela vedla k předčasným volbám v roce 1998.

Topolánkova vláda navíc připravuje i novelu volebního zákona, která sníží počet poslanců dvou set na 199. Lichý počet má zabránit opakování volebních patů.

Tyto kroky zapadají do prosby, kterou dnes přednesl prezident. Ten připomněl, že za krátkou dobu řeší už čtvrtou demisi vlády, z nichž pouze ta poslední - demise Paroubkova kabinetu - byla "běžná".

Pracovali jste dobře, i když krátce, pochválil ODS její čestný předseda Václav Klaus.
Pracovali jste dobře, i když krátce, pochválil ODS její čestný předseda Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

"Ostatní demise byly politicky vynucené... V předchozím období jsme měli vládu s převahou jednoho jediného hlasu. Nyní ani převaha jednoho jediného hlasu neexistuje. To naši situaci komplikuje. Žádám o nalezení východiska z této situace," řekl prezident.

Čeká se na Klausovy kroky

Vláda i přes svou demisi zůstane u moci, protože prezident Topolánka pověřil řízením země - a to do jmenování nového ministerského týmu.

Druhou nominaci chce Klaus oznámit až po senátních volbách; jednat s delegacemi stran začne však už ve čtvrtek. Jeho výběr určí, zda nový premiér začne sestavovat úřednickou vládu, anebo zda přijde ke slovu menšinový kabinet ČSSD.

Co se dá čekat v dalších dnech? Reportéři Akutálně.cz za vás hledali odpovědi na klíčové otázky.

Foto: Aktuálně.cz
Sociální demokraté nepodpoří vznik úřednické vlády, pokud Paroubek sežene 101. hlas ve sněmovně. Má tento hlas k dispozici?

Přestože tři lidovečtí poslanci (Miroslav Kalousek, Libor Ambrozek a Ladislav Šustr) nezvedli ruce pro Topolánkovu vládu, nepodpořili by ani vládu Jiřího Paroubka. Minulý týden totiž podepsali - stejně jako další lidovečtí poslanci - prohlášení, ve kterém se zavazují nehlasovat pro žádnou vládu podpořenou komunistickými hlasy. "Myslím, že Jiří Paroubek blufuje, hlas nemá," řekl Aktuálně.cz také předseda zelených Martin Bursík. Paroubek však řekl, že může o většinové podpoře sněmovny přesvědčit prezidenta. Kolem 101. hlasu se Paroubek a sociální demokraté snaží rozehrát napínavou hru. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach pro dnešní MFD řekl, že o 101. hlasu pro vládu své strany neví. Současně ale řekl, že předseda ČSSD Jiří Paroubek může mít takovou většinu domluvenou, ale svým stranickým kolegům o tom nechce nic říci, takže nejsou informováni. Důvodem je obava z úniku informací, soudí Škromach.

Foto: Aktuálně.cz
Podpoří lidovci a zelení úřednickou vládu, když se zavázali, že nebudou hlasovat pro žádnou vládu společně s komunisty?

Malé strany tvrdí, že svoji politiku vůči komunistům nemění. Pokud by se komunisté skutečně rozhodli podpořit úřednickou vládu stejně jako oni, nastala by tak pro ně kuriózní situace, kdy by musely zrušit svůj slib.

"Je pro nás bizarní, jak komunisté začali určovat politiku. Kvitujeme, že se rozhodli pro předčasné volby, ale neměli by si klást podmínky," připustil společné hlasování s KSČM předseda zelených Martin Bursík. Také Jan Kasal (KDU-ČSL) míní, že pokud by pro takovou vládu hlasovala většina poslanců z ostatních stran, zvedli by ruce také. "Jde přece o to, aby se strany dohodly. A my nevíme, jak budou komunisté vlastně hlasovat," řekl.

Foto: Aktuálně.cz
Za jakých podmínek podpoří úřednickou vládu komunisté?

Komunisté o víkendu řekli, že jsou ochotni podpořit jakoukoliv vládu s dočasným mandátem. Musí ale zachovat sociální výdaje, nepovolit stavbu vojenské základny USA, omezit vojenské mise a zavázat k se tomu, že nebude privatizovat ČEZ. Úřednická vláda ale může vzniknout až poté, co se nepodaří Paroubkovi získat ve sněmovně většinu.

Foto: Aktuálně.cz
Jak dlouhý mandát může mít úřednická vláda?

Strany se shodují, že předčasné volby by mohly být nejdříve na jaře příštího roku. Mluví se však také o červnu - tedy termínu vzdáleném rok od voleb, které přinesly politický pat. Úřadující šéf KDU-ČSL připouští termín voleb na podzim 2007.

Foto: Aktuálně.cz
Může prezident připustit vládu s tichou podporou komunistů?

Prezident Klaus to udělat může, i když představitelé ODS tvrdí, že by jejich čestný předseda takovou situaci nepřipustil. Paroubek zas tvrdí, že mu prezident již v povolebních jednáních přislíbil nominaci na premiéra. Klaus to nepotvrdil ani nevyvrátil. Prezidentův poradce Ladislav Jakl před týdnem nevyloučil, že prezident se rozhodne pro úřednickou vládu a předčasné volby.

Foto: Aktuálně.cz
Umožňuje Klausovi ústava, aby Paroubkovu žádost o nominaci odmítl?

Prezident může pověřit sestavením vlády libovolnou osobnost. V sousedním Rakousku i dalších demokratických zemích ovšem platí zvyk, že se vládu pokusí sestavit šéf vítězné strany, po něm následuje předseda druhé nejsilnější strany. "Prezident republiky nyní počká, jaké řešení mu nabídnou političtí lídři," uvedl Klausův poradce Jakl. Rozhodne argument, jestli úřednická, případně menšinová Paroubkova vláda budou mít šanci získat většinovou podporu ve sněmovně.

Foto: Aktuálně.cz
Klaus nechce jmenovat premiéra do voleb 28. října. Může to udělat do kongresu ODS, který se koná 18. listopadu?

Hlava státu má při výběru nového premiéra volnou ruku a také neomezený čas. Kdyby chtěl Klaus jmenovat nového premiéra z ODS a obejít přitom Topolánka, nabízí se mu první šance až po kongresu, který by mohl Topolánka odvolat. Prezident dosud vylučoval, že může pověřit někoho jiného než předsedy stran. Nyní prezident zve ke konzultacím na Hrad nejen předsedy stran, ale pětici z jejich vedení. Místopředseda ODS Bém uvedl, že Topolánek nebude požadovat při druhém pokusu křeslo premiéra.

Foto: Aktuálně.cz
Mohou se po podzimních komunálních (a doplňujících senátních) volbách objevit jiné možnosti než úřednická vláda, anebo menšinový kabinet ČSSD - například nějaká forma velké koalice?

Podle zelených se po volbách skutečně může objevit další řešení, a to velká koalice. Prezident Klaus má totiž podle nich dva důvody, proč čeká s druhým pokusem o sestavení vlády na výsledky senátních voleb. "Ten racionální důvod je jasný: Nechce hrotit situaci. Ale má také pragmatický důvod: Pokud ODS a ČSSD získají ústavní většinu, přijde s renesancí velké koalice," míní Bursík. "Bude vysvětlovat, že je to logické řešení, které umožní reformy. Určitě učiní ještě jeden pokus o to, aby mu při prezidentské volbě přistály hlasy z táborů obou stran. Volby také určí pozice předsedů ODS a ČSSD před dalším vyjednáváním," dodal Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy