Topolánek vítězem? Jasno bude dnes

Petr Holub
28. 10. 2006 0:00
Praha - Počtvrté a naposledy se dnes otevřely volební místnosti k letošním volbám do senátu. Voliči mohou potvrdit úplný triumf Mirka Topolánka.

A také ústup malých stran ze slávy.

Čtrnáct vítězství v šestadvaceti senátorských soubojích zajistí ODS senátní většinu. Takový výsledek by dal prezidentovi Václavu Klausovi dost silný argument, aby definitivně odmítl nominaci Jiřího Paroubka na premiéra.

Menšinová vláda těžko může obstát, když opoziční strana kontroluje Senát.

Čtrnáct vítězství je hranicí, která odděluje dílčí Topolánkův úspěch od úplného triumfu. Dokonce i o jeden nižší počet mandátů ODS by byl zárukou "Klausovy většiny", tedy více než poloviny zákonodárců z ODS a KDU-ČSL v celém parlamentu.

Rozpaky ODS na radnicích

Lídr ODS potvrzení ve druhém kole senátních voleb potřebuje ve chvíli, kdy se příliš nedaří zúročit mimořádně dobré výsledky ODS v komunálních volbách.

Občanští demokraté měli před volbami 19 primátorů  a účast v 25 městských radách v 30 největších městech. Už během prvního týdne jednání je jisté, že se účast na moci ve městech nezvýší. Navíc místní politici ODS ignorují Topolánkovu výzvu, aby nevytvářeli velké koalice s ČSSD.

Dosud vznikly, anebo jsou na spadnutí dohody o koalicích ve dvaceti městech. Devětkrát je domluvena velká koalice, samotná ODS dominuje na sedmi radnicích a ČSSD na třech.

Ve zbylých deseti městech patří velká koalice k hlavním alternativám, o kterých se jedná. V Ostravě, Opavě a Havířově soupeří o horní komoru kandidáti ODS a ČSSD, a tak se s rozhodnutím čeká na konec boje.

Jednání na radnicích ukázala, že Paroubkova ČSSD neztratila na místní úrovni koaliční potenciál, a to může být pro sociální demokraty důvodem k optimismu v boji o Senát: jejich kandidáti mohou získat podporu od ostatních stran.

Naopak ODS může spoléhat na očekávanou nižší účast, která obvykle víc poškozuje levici.

ZDE SE PODÍVEJTE, KDO SE STANE SENÁTOREM
(článek pak pokračuje pod touto předpovědí)

Předpověď Aktuálně.cz pro západ ČR
Podívejte se, kdo se stane senátorem za Prahu 2, 4, 8 a 14, dále za Domažlice, Teplice, Chomutov, Jablonec n.N., Litoměřice, Mladou Boleslav, Benešov, Rokycany a Sokolov
Předpověď Aktuálně.cz pro východ ČR
Podívejte se, kdo se stane senátorem za Chrudim, Svitavy, Náchod, České Budějovice, Opavu, Ostravu, Karvinou, Zlín, Třebíč, Prostějov, Vsetín, Břeclav, Šumperk, Brno

Paroubkova sedmička

Pro Paroubka je hranice úspěchu poloviční: kdyby senátní kandidáti ČSSD v 11 soubojích sedmkrát vyhráli, zopakovali by dosud nejlepší výsledek své strany.

Lidovci v Senátu oslabí, i když vyhrají ve všech šesti obvodech. Úspěch dosavadních senátorů Stodůlky (Zlín), Jílka (Šumperk) a Pitharta (Chrudim) je však podmínkou, aby senátní klub udržel na prosincovém sjezdu kontrolu nad vedením strany.

Pokud ve svém duelu vyhraje vsetínský starosta Čunek, pak se v KDU-ČSL stane favoritem nadcházejícího boje o stranického předsedu.

Podobně jako lidovci mohou také menší liberální strany ve druhém kole už jenom zachránit pověst. Větší šanci uspět má dosavadní senátorka Rögnerová (Volba pro město) v Benešově než její kolega Fejfar (US-DEU) v Náchodě.

Nejdramatičtější bude souboj v Jablonci nad Nisou. Dosavadní senátorka Paukrtová (SOS) obhajuje proti starostovi Jablonce Čeřovskému (ODS). Zároveň se jí však daří domlouvat koalici, která proti občanským demokratům ovládne jabloneckou radnici.

Nástup starostů

Senátní volby mohou potvrdit či vyvrátit také v jiných obvodech, že starostové jsou čerstvou krví české politiky. Celkem jich do druhého kola postoupilo šestnáct, o čtyři víc, než je mezi dosavadními senátory.

Přímé souboje starostů a senátorů se však vedle Jablonce odehrávají jen v dalších pěti obvodech (Benešově, Českých Budějovicích, Chrudimi, Ostravě a Zlíně).

Z nepolitických profesí jsou v druhém kole opět nejčastěji lékaři, kteří nastoupí v Praze 12, Chomutově, Opavě a Karviné. Dvakrát jsou zastoupeni herci, rektoři, historici a ředitelé středních škol.

Tak budou vypadat výsledky voleb do Senátu

     

    Právě se děje

    Další zprávy