Topolánek svolává politiky kvůli EU. Zve i Klause

Domácí Domácí
23. 10. 2008 14:44
Premiér plánuje schůzku klíčových politiků
21. prosinec. Pár dní do Vánoce a Mirek Topolánek přináší na Hrad prezidentovi soupisku ministrů. Hned vypukla přestřelka o obsazení Černínského paláce. Klausovi se nelíbilo, že má být ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg.
21. prosinec. Pár dní do Vánoce a Mirek Topolánek přináší na Hrad prezidentovi soupisku ministrů. Hned vypukla přestřelka o obsazení Černínského paláce. Klausovi se nelíbilo, že má být ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda vlády Mirek Topolánek chce uspořádat schůzku k českému předsednictví v Radě EU.

Setkání se má zúčastnit prezident a zástupci všech parlamentních stran. Přesný den vládní úředníci ještě nestanovili, ale konec roku je nejzazším termínem, 1. ledna 2009 totiž Česká republika převezme EU. 

Politici mají společně projednat názory a postoje k jednotlivým tématům, které bude Česká republika jako předsednická země půl roku prosazovat v Radě EU, stojí v tiskové zprávě Úřadu vlády.

„Jsme dnes považováni za zemi, která přispívá k hledání řešení, přispívá k hledání konsensu. Nejsme těmi, kteří jen odmávnou všechny návrhy, aniž by k nim cokoli řekli. Díky tomu dokážeme ovlivňovat politiku Evropské unie ve prospěch našich občanů daleko více, než odpovídá velikosti České republiky," domnívá se Topolánek.

Premiér chce, aby v otázkách českého předsednictví vládl kompromis mezi politickými stranami.

Topolánek se také snaží vyvrátit spekulace, že Česko bude jako předsednická země slabé. „My se opravdu velmi intenzivně připravujeme na tu roli, ministři detailně znají mechanismy fungování ministeriád a já a můj tým se pohybujeme v Evropské radě a Evropské komisi s velkou jistotou," tvrdí.

Reagoval tak mimo jiné i na středeční informace francouzského tisku.

Z Paříže se ozývají obavy, jak Česko k šéfování EU přistoupí. "Sarkozy chce protlačit svou ekonomickou vizi a být šéfem Evropské unie na úrovni euroskupiny ještě nejméně další rok," napsal s odvoláním na zdroje z Elysejského paláce deník Le Monde. Francie by přitom měla hlavní slovo v řízení unie předat v lednu právě České republice.

Podle deníku Le Figaro za tím stojí obavy ze slabého předsednictví Česka v EU. "Není urážkou konstatovat, že odpovědní politikové v Praze figurují mezi nejvíce euroskeptickými Evropany," napsal list.

Pokud by se Sarkozymu podařilo uskutečnit své plány a například svolávat pravidelné summity eurozóny, což už naznačil, byla by to tvrdá rána pro české předsednictví. To by se pak muselo omezit na méně důležitá témata, která zdědí, nevyřeší a pravděpodobně zase předá dál.

 

Právě se děje

Další zprávy