Topolánek spoléhá s vládou na poslance, Paroubek je pro

Kateřina Eliášová, Eva Benešová
7. 4. 2009 19:19
Dohoda je na předčasných volbách a cestě k nim
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká republika přeci jen spěje k nové vládě. A to navzdory tomu, že se k dohodě o překlenovacím kabinetu otočily zády dvě strany, jejíž předsedové pakt v neděli podepsali.

Premiér v demisi Mirek Topolánek dnes na jednání poslaneckého klubu ODS začal sbírat 101 podpis pod novou dohodu, která má zaručit jak předčasné volby, tak cestu k nim.

"My jsme se dohodli, že daleko cennější, než dohoda čtyř předsedů, je 101 a více podpisů pod jasnou dohodou panu prezidentovi, kde bude deklarována jak podpora ústavnímu zákonu na zkrácení funkčního období, tak podpora hlasování pro vládu pana Fischera," uvedl po jednání poslaneckého klubu Topolánek.

Dohodu z neděle de facto odmítli jak lidovci, tak poté i zelení s tím, že nehodlají dělat "křoví" velké koalici ODS a ČSSD. Lidovci odmítli nominovat své lidi do Fischerovy vlády, zelení chtějí ještě jednat.

Dokument: Dohoda čtyř politických stran o budoucí vládě

Topolánkův nový pakt kopíruje dohodu z nedělní noci, jen se v něm nezmiňují právě personální otázky.

ČSSD: Buď dohoda z neděle, nebo nic

Topolánek dnes může počítat jak s podpisy poslanců své strany, tak s podpisy některých poslanců z KDU-ČSL, kteří se v názoru na nedělní dohodu názorově rozdělili.

Jiří Čunek v kanceláři předsedy KDU-ČSL
Jiří Čunek v kanceláři předsedy KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát
Lidovci se pohádali kvůli nové vládě, chtějí jednat dál

"Trváme na dohodě z neděle," uvedl ještě odpoledne místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach s tím, že sociální demokraté se zmíněnou dohodu podepsat nechystají.

Večer už ale bylo vše jinak. Předseda ČSSD Jiří Paroubek totiž oznámil prezidentovi Václavu Klausovi, že sociální demokraté Topolánka s takovým návrhem podpoří.

Ústavní zákon hotov

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř dnes oznámil, že ČSSD, ODS a zelení už sepsali návrh ústavního zákona na zkrácení volebního období.

"My tu nedělní dohodu považujeme za platnou a důkazem toho je, že dnes odpoledne bude tento návrh předložen do Poslanecké sněmovny," uvedl.

Pro schválení je třeba ústavní většiny v obou komorách, což minimálně ODS s ČSSD dohromady mají. Lidovci, kteří teď stojí stranou nicméně připustili, že i oni se pod takový zákon podepíší.

Foto: Ludvík Hradilek
Jak na podzim k volebním urnám?
Poslanci oprášili zákon, který umožní předčasné volby

Ministry nominuje jen ODS a ČSSD

V nedělní dohodě čtyř předsedů jasně stojí, které strany budou nominovat své nestranické odborníky na které ministerské posty.

V pondělí ale došlo k posunu. Lidovci už ve vládě své odborníky nechtějí, stejně jako zelení.

"Vládu bude sestavovat pan Fischer, nikoliv stranické sekretariáty," odpověděl Topolánek na otázku, zda mu nevadí, že do vlády budou své nestraníky nominovat pouze ODS a ČSSD bez malých stran.

Později ale sám připustil, že to budou právě politické partaje, které jména navrhnou.

"Akceptuji některá jména napsaná ČSSD, nikdo nemá zájem si honit stranické tričko," připustil později.

 

Právě se děje

Další zprávy