Topolánek se vrátil z Východu, puštění plynu se blíží

Domácí Domácí
11. 1. 2009 12:08
Operací "Gas" vskutku začalo české předsednictví, míní ministr průmyslu Říman
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Premiér Mirek Topolánek se vrátil z úspěšné mise v Rusku a na Ukrajině.

Jako představiteli Evropské unie se mu podařilo dosáhnout shody mezi znesvářenými zeměmi, kvůli jejichž sporu je Evropa už několik dní bez dodávek plynu z východu.

"Netušili jsme, že to potrvá tak dlouho. Někteří z nás neměli ani kartáček na zuby," řekl Topolánek o několikadenních jednáních, která vedl jako předseda Evropské rady.

Během několika hodin začnou u plynovodu pracovat pozorovací týmy, které budou kontrolovat průtoky. Rusko by tak mohlo už v nejbližší době povolit utažené kohoutky.

"Plyn poteče tehdy, až ho pustí Ruská federace. A ta ho pustí tehdy, až bude mít potvrzeno, že monitorovací týmy jsou na místě," vysvětlil ministerský předseda. I poté, co Gazprom obnoví dodávky, ale potrvá 36 hodin, než se důležitá komodita dostane na hranice Evropské unie.

"Naše role nyní končí, přebírá ji pozorovatelská mise," dodal.

"Nevím, jestli si to tady v Česku uvědomujeme, ale operací ´Gas´ vskutku začalo české předsednictví," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Ten už na pondělí svolal energetických ministrů členských zemí EU.

"Dobrá zpráva pro občany i podniky"

Výsledky Topolánkovy cesty už ocenila Hospodářská komora ČR.

"Dohodu o obnovení dodávek ruského plynu do Evropy považujeme za první velký český diplomatický úspěch v rámci našeho předsednictví, ale též především za vítězství zdravého rozumu," prohlásil prezident komory Petr Kužel.

"Dohoda je uklidňující zprávou pro občany, ale zejména vítanou zprávou pro české podniky, na které by případná regulace dopadla nejdříve," dodal.

Paroubek: České předsednictví situaci podcenilo

Foto: Ludvík Hradílek

Dohodu uvítal i expremiér a předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek.

"Oceňuji závěrečnou snahu Mirka Topolánka coby předsedy Rady ministrů EU, které završilo diplomatické úsilí zástupců Evropské komise a představitelů dalších evropských zemí, především Angely Merkelové," řekl na adresu svého politického rivala.

Zároveň mu ale vyťal políček. "Mise Mirka Topolánka dokazuje, že pokud by již na počátku došlo k diplomatickému jednání, nemusel by problém dospět tak daleko, kdy dodávky plynu do některých zemí i po dnešní dohodě budou obnoveny až příští týden. Toto podcenění problému ze strany českého předsednictví prodloužilo bohužel krizovou situaci a má za následek, že některé země EU se rozhodly řešit svoji energetickou situaci v rozporu s přístupovými dohodami k EU."

Narážel tak na skutečnost, že například Slovensko chce znovu spustit jadernou elektrárnu Jaslovské Bohunice.

"Upozorňuji, že pokud by existovala dohoda o průběhu českého předsednictví mezi vládou a opozicí, pak bychom toto stanovisko od počátku prosazovali na jednáních s vládou bez toho, abychom pak museli vládu veřejně kritizovat," dodal Paroubek.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy