Topolánek reaguje na krizi, připustil vyšší schodek

Kateřina Eliášová
25. 11. 2008 13:10
Premiér: Budu si hlídat, jak budou autmobilky propouštět
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda Mirka Topolánka počítá s tím, že by schodek státního rozpočtu mohl být přeci jen vyšší, než s jakým nyní počítá.

Aktuálně.cz to potvrdil sám premiér, když poskytl on-line deníku rozhovor a odpovídal na otázky týkající se světové finanční krize.

"Budeme diskutovat o tom, jakým způsobem řešit výpadek příjmů. Část těch peněz jsme schopni najít v rozpočtu, ale je i otázka, jestli je nenalézt i formou vyššího schodku státního rozpočtu," řekl v rozhovoru Topolánek.

Vláda chce připravit systém opatření, jak se s krizí vyrovnat.

O rozpočtu na příští rok bude jednat schůze sněmovny, která dnes začíná.

A.cz: Říkal jste, že vedle priorit vlády se teď budete zabývat i problémy mimo koaliční smlouvu. Týkají se světové finanční krize?

Tady platí - a v tomto jsme s ministrem financí ve shodě - že přímé fiskální impulsy spíše věci škodí. My určitě nebudeme chtít dělat nějaké balíčky, jako dělala Klausova vláda v roce 1997. Podle mě to byla tehdy velká chyba, že se k tomu nechal Václav Klaus přinutit.

A.cz: Co tedy chcete udělat kromě toho, že se zvýší garance za vklad občanů v bankách, což už schválila sněmovna?

Budeme diskutovat o tom, jakým způsobem řešit výpadek příjmů. Budeme chtít udělat také řadu kroků, které budou podporovat náš export, protože poptávka v eurozóně klesá.

A.cz: Počítáte tedy s variantou, že se zvýší schodek státního rozpočtu?

Teď je to na diskuzi, co jsme schopni realizovat v rámci rozpočtu, tedy podvázání některých výdajů, případně i na příjmové straně.

A.cz: Opozice vládě vyčítá, že problém ekonomické krize zlehčuje a nedokáže na ni reagovat...

My se nechlubíme. My jen opatrně a s velkou pokorou v tomto případě říkáme, že bankovní systém v České republice nebyl narušen. Nicméně už dnes se ukazuje, že lidé mají složitý přístup k úvěrům, že pokles poptávky určitě zbrzdí růst zisků u některých firem, někde se může i propouštět. I tady je možná celá sada opatření, jak v sociální oblasti, tak v oblasti vzniku nových pracovních míst.

A.cz: Problémy hlásí například automobilky. O propouštění se mluví ve škodovce.

Automobilky dnes vykřikují, že propustí deset tisíc lidí. Já si budu velice hlídat, jaké lidi budou propouštět. Při zhruba 135 tisících volných míst v České republice a při tom, že zde legálně pracuje skoro čtvrt milionu lidí ze zahraničí, pořád existuje určitý prostor pro to, aby se nezaměstnanost nezvyšovala.

 

Právě se děje

Další zprávy