Topolánek přišel o spojence, Pohanka složil mandát

Domácí Domácí
11. 12. 2008 12:35
Bývalý poslanec ČSSD podporoval jako nezařazený koaliční vládu
"Nezvěstný" poslanec Michal Pohanka dorazil mezi své kolegy do sněmovny.
"Nezvěstný" poslanec Michal Pohanka dorazil mezi své kolegy do sněmovny. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Michal Pohanka složil svůj poslanecký mandát.

"Mohu potvrdit, že jsem v poledne dostal notářsky ověřený rezignanční dopis pana Pohanky. Ten už v tuto chvíli není poslanec," řekl deníku Aktuálně.cz předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček.

O poslancově odchodu jako první informoval server Novinky.cz s odvoláním na brněnskou regionální stanici TVb1.

Paroubek: Cením si Pohankova kroku

Pohanka byl do parlamentu zvolen za ČSSD, před dvěma lety ale odešel z jejího poslaneckého klubu a stal se nezařazeným. Společně s kolegou Milošem Melčákem posléze podpořili druhou vládu Mirka Topolánka a od té doby hlasují s koalicí.

"Je to jeho osobní rozhodnutí, které musíme respektovat. Včera mi řekl, že o tom z nějakých osobních důvodů uvažuje. Nevěděl jsem, jestli se to stane a že se to stane takto brzo, to už vůbec ne," řekl Aktuálně.cz šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

"Rezignace poslance Michala Pohanky se stala prvním krokem k obnově složení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR podle vůle voličů, kterou vyslovili ve volbách do dolní komory v roce 2006," prohlásil předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Jiří Paroubek s manželkou Petrou při udílení státních vyznamenání na Pražském hradě.
Jiří Paroubek s manželkou Petrou při udílení státních vyznamenání na Pražském hradě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"ČSSD znovu vyzývá poslance Miloše Melčáka, Petra Wolfa i Evžena Snítilého, aby následovali Pohankova příkladu a rezignovali," dodal na adresu dalších přeběhlíků.

Pohanku nahradí k ČSSD loajální žena

Za Pohanku nastoupí do sněmovny vedoucí Domu s pečovatelskou službou z Moravského Krumlova Irena Kočí. "Vím o tom ode dneška. A jsem připravená do sněmovny nastoupit," řekla deníku Aktuálně.cz.

Podle Vlčka složí přísahu už příští týden ve středu, na kdy je naplánována mimořádná schůze sněmovny.

Ujišťuje, že bude naprosto loajální poslankyní. "Jsem členka ČSSD deset let a do parlamentu kandiduji podruhé. Minule mi poslanecký mandát unikl o jedno místo," řekla předsedkyně místní organizace socialistů v Moravském Krumlově.

"Beru to jako zkoušku dospělosti a ve sněmovně bych se chtěla věnovat sociálním problémům. Ale než se jako nováček rozkoukám, možná budou zase volby," naznačuje novopečená parlamentní politička možnost předčasných voleb příští rok.

Třiapadesátiletá členka okresního výkonného výboru ČSSD bude v poslední době již druhou ženou, která nastoupí do poslaneckého klubu strany. Po Miloslavu Kalovi, který odešel na jmenovaný post v NKÚ, už ve sněmovně hlasuje místostarostka Tišnova Zuzana Brzobohatá.

Třetí novou ženou v klubu bude Zuzana Domesová. Místostarostka Hodonína nahradí v lednu ve sněmovně předsedu klubu Michala Haška, který se stal jihomoravským hejtmanem.

 

Právě se děje

Další zprávy