Topolánek pohrozil: Buď bude vláda podle mě, nebo padne

Kateřina Eliášová
6. 1. 2009 19:36
Vedení lidovců se postavilo za Čunka a chce se zbavit Kalouska
Premiér Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek | Foto: Reuters

* Doplněna reakce premiéra, který hovoří o hluboké krizi uvnitř KDU-ČSL

Praha - Mezi vedením lidové strany a premiérem Mirkem Topolánkem to začíná vřít.

Zatímco podle kuloárových informací zamýšlel Topolánek rozhýbat křeslo pod předsedou lidové strany Jiřím Čunkem, sám Čunek chce z vlády dostat ministra financí Miroslava Kalouska.

Toho však ministerský předseda považuje za "nejlepšího z ministrů za KDU-ČSL, jakého tato strana historicky měla a Jiří Čunek ten návrh nemůže myslet vážně".

Předsednictvo strany se však postavilo za svého šéfa a proti premiérovi. hodinu po poledni rozhodlo, že vládu by měl opustit šéf státní kasy Kalousek.

Kalousek měl čtyři zastánce

Předsednictvo lidovců je devítičlenné a Kalousek není - na rozdíl od předsedy Čunka - jeho členem. Z lidovců, kteří stojí spíše proti Čunkovi, jsou v něm například ministryně obrany Vlasta Parkanová a předseda poslaneckého klubu Pavel Severa. Naopak na Čunkově straně jsou lidovečtí místopředsedové Roman Línek, David Macek a Marián Hošek.

Dalším členem je bývalý jihomoravský hejtman Stanislav Juránek, za nímž stojí významná skupina lidovců a ten se také proti Čunkovi nepostavil. Za Kalouska se podle jeho slov prý postavili čtyři členové předsednictva, za Čunka pět.

Reakci Pavla Severy se nepodařilo získat. "My jsme se dohodli na tom, že budeme do pátku držet maximální mediální zdrženlivost. Nechci přilít ani kapku do toho požáru, který už hoří," komentovala rozhodnutí předsednictva místopředsedkyně strany a ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády České republiky.
Ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po dlouhém jednání vlády České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Válka u lidovců. Čunek nebo Kalousek musí z kola ven

Topolánek se Kalouska nehodlá vzdát

"Je to jen důkaz vnitřních problémů KDU-ČSL," reagoval na oznámení ještě odpoledne premiér. "Nemyslím si ovšem, že by tyto problémy mohly ohrozit fungování vládní koalice," tvrdil a potvrdil spekulace, že v jeho původních plánech byl z vlády vyloučen Jiří Čunek.

"Nevím, jestli vůbec kolem toho byla nějaká větší diskuze. Ten návrh nemohl být míněn vážně a my jsme tuto alternativu v zásadě neprojednávali," kontroval Čunek.

Večer už byl premiér radikálnější. "Vláda bude buď v té podobě, kterou já navrhnu, nebo nebude," řekl Radiožurnálu. "Pro mě je důležitější než ministr za KDU ministr pro občany. To Kalousek splňuje," dodal.

Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Změny ve vládě začínají. Padl návrh vyhodit Čunka

Definitivní slovo by mělo padnout do konce týdne. Jiří Čunek hodlá na pátek svolat jak celostátní výbor, tak celostátní konferenci lidovců.

"Podle stanov o personálních otázkách rozhoduje celostátní výbor. Ale týká-li se to předsedy strany, pak by měla být svolána celostátní konference," domnívá se ministr Cyril Svoboda.

Zatímco v celostátním výboru převažují spíše příznivci Miroslava Kalouska, celostátní konferenci má na své straně Jiří Čunek. Právě ona by měla potvrdit definitivní verdikt.

Pokud by se Čunkovo přání splnilo a Kalousek šel z kola ven, má už za něj nynější vicepremiér a ministr pro místní rozvoj náhradu. Jak již včera informoval online deník Aktuálně.cz, nabídku postavit se do čela resortu financí dostal (a neodmítl) hlavní analytik ČSOB Tomáš Sedláček.

Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB
Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Kalouska bych mohl nahradit, kývl Sedláček z ČSOB

Výměnu v ministerském týmu slíbil premiér Mirek Topolánek na podzim 2008 po krajských a senátních volbách, které skončily pro strany vládní koalice fiaskem. Jako termín pro oznámení vládní rošády označil pondělí 5. ledna, koaliční partneři si však vyžádali čas na rozmyšlenou.

Premiér České republiky Mirek Topolánek na summitu EU v Bruselu. Ten další už bude mít pod taktovkou právě český premiér
Premiér České republiky Mirek Topolánek na summitu EU v Bruselu. Ten další už bude mít pod taktovkou právě český premiér | Foto: Reuters
Čtěte také:
Změny ve vládě dnes nebudou, Čunek si vzal time out

 

 

Právě se děje

Další zprávy