Topolánek po rozvodu: Plat šéfa ODS chce posílat ženě

Sabina Slonková
18. 1. 2010 13:15
Soud dnes Mirka a Pavlu Topolánkovy nerozvedl. Čeká se na dohodu o majetkovém vyrovnání.
Leden 2007 v Lánech. U prezidenta poobědvali Topolánkovi jako premiérský pár pouze v roce 2007.
Leden 2007 v Lánech. U prezidenta poobědvali Topolánkovi jako premiérský pár pouze v roce 2007. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Velkorysá nabídka Mirka Topolánka, jak se během rozvodu vypořádat se svou ženou Pavlou, může lídrovi ODS a kandidátovi na post premiéra v budoucnu zkomplikovat život.

Buď se se svými financemi ocitne na nule, nebo bude muset v příštích letech dramaticky stoupnout jeho příjem, aby všechny své závazky dokázal splatit.

Právě dohoda o majetku zatím stojí v cestě tomu, aby se expremiér a předseda ODS Mirek Topolánek rozvedl. Soud dnes rozvodové řízení Topolánkových odročil.

Přenechám vše společné

Politik už dříve podle svých spolupracovníků avizoval, že manželce Pavle přenechá úplně všechen majetek, který po dobu společného života nashromáždili. A navrch jí dá štědré "odškodné".

Topolánkovu vstřícnou nabídku směrem k manželce potvrdil u soudu i jeho právník. "Chce jí dát úplně všechno, veškerý movitý i nemovitý majetek," citují právníka média.

Pavle Topolánkové by tak po rozvodu zůstal byt na pražských Hradčanech, chata v Čeladné za jeden a půl milionu a veřejnosti neznámá výše rodinných úspor.

Hypotéka na Hradčany

Pro Mirka Topolánka by to v praxi znamenalo dalších deset let splácet čtyřicetitisícovou hypotéku, k níž se na celkových patnáct let zavázal platit za hradčanský byt.

Ten si koupil s Pavlou za pořizovací cenu 8,5 milionu korun. Kromě toho platí třicetitisícové alimenty na syna Tomáše, hradí mu nyní i studium ve Spojených státech za stovky tisíc.

"Nabídnul Pavle i to, že jí pořídí auto a nechá peníze jako jakési odškodnění za odchod od rodiny," uvedl jeden z Topolánkových blízkých spolupracovníků.

Rozvod za 70 tisíc měsíčně

Podtrženo sečteno: Topolánek bude muset v případě takové dohody měsíčně odepisovat 70 tisíc plus jednorázovou sumu na "odškodnění".

Jediným legálním příjmem Topolánka je od loňského roku, kdy přišel o post premiéra a následně se vzdal i poslaneckého mandátu, plat šéfa ODS.

Hlavní kancelář mu měsíčně vyplácí 90 tisíc korun hrubého, což plus mínus pokrývá oněch sedmdesát tisíc měsíčně.

Topolánkův no comment

Za co pak hodlá Mirek Topolánek žít, z čeho hodlá financovat velkorysou nabídku pro Pavlu a jak se bude podílet na chodu nové domácnosti s Lucií Talmanovou, lídr ODS zatím nezveřejnil.

K dnešnímu stání u soudu nepřišel, stejně jako Pavla Topolánková.´

O jakýchkoli detailech rozvodu, tedy i majetkovém dopadu na jeho další život, se doposud Topolánek odmítal bavit. "Každý má přece právo, aby tato pro něho citlivá osobní záležitost proběhla v soukromí," napsal před časem ve svém oficiálním prohlášení.

Korupční rozvod Paroubkův

A dnes na otázky, z čeho majetkové vyrovnání zaplatí, v sms zprávě odepsal: "A jste opravdu úplně normální? Právník řekl pouze větu, že manželka upřednostňuje rozvod po majetkovém vyrovnání. A děkuji za váš zájem. Už jsem si všiml, že když se někdo chová normálně, tak ho šikanujete. Asi se vám víc líbí Paroubkův styl. Obšlápl si klidný rozvod, tlakem přinutil ženu k souhlasu s jasně korupčním vyrovnáním. PS. Navíc vám do toho nic není."

Průběh rozvodu nekomentuje ani manželka Pavla.

Právník jejího manžela podle ČTK uvedl, že na rozdělení společného jmění se manželé chtějí dohodnout do tří týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy