Topolánek očekává přijetí Lisabonské smlouvy do června

Naďa Straková
29. 3. 2009 16:52
V rozhovoru pro ČT premiér slíbil, že bude pro schválení dokumentu EU plédovat
Mirek Topolánek bude pro schválení smlouvy plédovat
Mirek Topolánek bude pro schválení smlouvy plédovat | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Premiér Mirek Topolánek se dnes v rozhovoru pro Českou televizi vyslovil pro přijetí Lisabonské smlouvy. Domnívá se, že smlouva bude přijata ještě před volbami do Evropského parlamentu, které proběhnou počátkem června.

V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce lídr občanských demokratů a současně premiér v demisi rozptyloval obavy ministrů zahraničí států Evropské unie, kteří se v pátek a v sobotu sjeli k neformálnímu jednání na jihočeský zámek Hluboká nad Vltavou a kteří nad budoucností Lisabonské smlouvy s pádem Topolánkovy vlády vyjádřili obavy.

Zatímco dolní komora parlamentu reformní smlouvu EU schválila v polovině února tohoto roku, Senát ji hodlá projednávat nejdříve příští měsíc. Podle ČT24 ODS v současnosti čeká na přijetí tzv. prováděcích novel, podle kterých bude možné převádět pravomoci na EU pouze za souhlasu obou komor parlamentu.

"Budu plédovat pro schválení Lisabonské smlouvy, a to s co nejmenšími šrámy a s co nejmenšími dělícími rovinami uvnitř ODS," řekl Topolánek v ČT.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg o víkendu varoval, že nepřijetí dokumentu byl mělo za následek "naprostou izolaci Česka v EU".

 

Právě se děje

Další zprávy