Topolánek: Nenecháme se tlačit do schválení Lisabonu

Martina Macková
7. 12. 2008 12:50
Jestli zablokují program, dohoda nebude, říká Paroubek
Kongres ODS: Mirek Topolánek
Kongres ODS: Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Staronový předseda ODS nechce spěchat s ratifikací evropské Lisabonské smlouvy. Potvrdil to v pořadu Otázky Václava Moravce v ČT.

"Nechci, aby nás kdokoliv tlačil do schválení Lisabonské smlouvy a do rychlého rozhodnutí. V Irsku bude druhé referendum také až na podzim," řekl Topolánek. ODS podle něj o tom, jestli schválit, či neschválit "nemá jasno", což dokládají diskuse z kongresu, který dnes skončí.

Přitom příští týden se má mimořádně sejít sněmovna, která má na programu právě ratifikaci smlouvy.

A do konce roku by se také kvůli smlouvě mohli sejít i senátoři. Ti čekají pouze na to, až jim Ústavní soud doručí své rozhodnutí. Pak se bude tento problém řešit na nejbližší schůzi, ta začíná příští týden.

Přejí si to navíc oba koaliční partneři ODS ve vládě.

Foto: Ludvík Hradilek

Zelení dokonce jako první navrhli mimořádné jednání, schůzi nakonec svolala opoziční ČSSD. Lidovci zase deklarovali zájem odhlasovat smlouvu také v senátu do konce roku.

"Pokud ODS zablokuje program schůze, řeknu premiéru Topolánkovi jen to, že o takový typ spolupráce v době předsednictví nemáme zájem," řekl dnes opoziční šéf Jiří Paroubek v ČT.

"Pokud se nevzpamatují, tak nebude žádná podpora a žádná dohoda," dodal. Lisabonská smlouva je předmětem jednání o toleranci opozice vůči vládě v době českého předsednictví. ČSSD má ratifikaci jako jednu z podmínek pro tuto dohodu.

"Mirek Topolánek je ve dvojích kleštích. Dá ale přednost tomu, že se zachová jako předseda ODS a bude se snažit diskusi o Lisabonu zpomalit, dokud nenajde dostatek hlasů pro její schválení ve své straně," uvedl politolog Jan Bureš v ČT.

 

Právě se děje

Další zprávy