Topolánek může s balíčkem proti krizi narazit na rebely

Eva Benešová
19. 2. 2009 16:40
Vládní protikikrizová opatření jsou pro rebelující poslance nedostatečná
Rebelové v ODS: Tlustý, Schwippel, Raninec.
Rebelové v ODS: Tlustý, Schwippel, Raninec. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Premiér Mirek Topolánek ve sněmovně znovu narazil na fakt, že nemá "svých sto jistých". Rebelové v ODS, který už v minulosti hlasovali s opozicí proti vládě, ve čtvrtek pohrozili, že by nemuseli podpořit Národní protikrizový plán. Tedy lék na krizi, který vznikl v Topolánkově týmu ekonomických analytiků NERV.

Někteří z rebelů teď podle zjištění online deníku Aktuálně.cz vážně zvažují, že pro navrhované kroky nezvednou ruku. "Je to proutěný plot proti povodni," řekl Aktuálně.cz hlavní Topolánkův kritik poslanec a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý z ODS.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Reuters
Čtěte více:
Vláda posílá firmám 60 miliard. Schodek vylétne na 160

Vládní plán by podle něj měl mít mnohonásobně vyšší efekt. Vadí mu mimo jiné snižování sociálního pojištění, tedy jeden z pilířů protikrizového balíčku. Považuje ho za levicový.

Stejný krok ovšem kritizuje také sociální demokracie a oznámila, že ho nepodpoří.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte rozhovor:
Sobotka: Stát má dát nezaměstnaným 80 procent mzdy

Tlustého řešení: Zásadně snížit daně

Za ideální opatření Tlustý považuje až ze 70 procent snížení daní a ze zbylých 30 státní investice.

"Mohli bychom diskutovat, zda daně snižovat více občanům či firmám, zda snižovat přímé či nepřímé. Stejně tak by bylo dobré začít stavět silnice, železnice, nemocnice, vše, co může stát objednat a eliminovat tím krizi," upřesnil svůj vlastní plán.

Zda kvůli těmto výhradám vládní plán nepodpoří, prý zatím neví. Jednoznačně ale odmítá, že by zvedl ruku pro plán z dílny opoziční ČSSD. "Pokud jsem vládní plán přirovnal k proutěnému plotu, toto je závěs."

Výhrady má i jeho sněmovní spojenec Juraj Raninec.

I on horuje za ještě větší snížení daní, ale i sociálního pojištění. "Nedokážu říct, zda návrh podpořím. Ještě není k dispozici přesné znění. V zásadě ovšem nepodpořím nic, co by ublížilo České republice," reagoval na dotaz Aktuálně.cz.

Plán podle Jakubkové

Poslankyni Věře Jakubkové ze Strany zelených se prozměnu nelíbí, že stát nepřehodnotil dosavadní výdaje. "Například jsme ochotni financovat výstavbu severozápadní části pražského okruhu R1 a R52, i když jsou o 12 až 15 miliard dražší, než varianty, které nebyly posouzeny," tvrdí.

Kromě toho požaduje vysvětlit, zda slibované investice do regionální dopravy nejsou pouze krytím ztráty železniční dopravy. "Ať řeknou na rovinu, jestli to tak je a jak to případně budou řešit v dalších letech. To bych považovala za protikrizové opatření," dodala poslankyně.

Ani ona jasně neřekla, zda pro vládní plán bude příští měsíc hlasovat. "V podstatě tam není žádné opatření, kvůli kterému bych řekla, že do toho nejdu. Ovšem mé výtky jsou vážné, a chci od premiéra a ministra financí slyšet, jestli je bude brát vážně," stanovila podmínky svého souhlasu.

Ministr financí Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Reuters
Čtěte také:
Lepší daně. První úlevu dostali živnostníci od Kalouska

Zákony budou až za měsíc

Plán protikrizových opatření z dílny expertního týmu NERV počítá například se zrychlením odpisů, snížením sociálního pojištění nebo úlevách na daních.

Poslanci o něm dlouhé hodiny diskutovali už ve středu. K žádnému konkrétnímu závěru zatím nedošli, pokračovat budou pravděpodobně zítra ráno.

V podobě zákonů by se měly opatření dostat do sněmovny za měsíc. Vláda požaduje hlasovat o nich najednou, opozice tvrdí, že v takovém případě je rozhodně nepodpoří. 

 

Právě se děje

Další zprávy