Topolánek má novou roli - zachránce jihomoravské ODS

Lenka Smyčková
18. 6. 2009 6:55
Předseda ODS kandiduje na jihu Moravy. Co ho k tomu vede?
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Mohl si vybrat severní Moravu, kde žil přes dvacet let, Zlínsko, kde se narodil, nebo třeba Ústecko, kde by se postavil čelem předsedovi sociální demokracie.

Předseda ODS Mirek Topolánek ale bude kandidovat v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny jako jednička v Jihomoravském kraji. Vybral si ji prý sám, jako předseda na to měl plné právo. Kompletní podobu kandidátky v čele s Topolánkem ve středu večer v brněnském hotelu International stvrdil regionální sněm. Jak se dalo předpokládat, předseda Topolánek získal drtivou většinu hlasů.

Proč tolik stál o kandidaturu na jižní Moravě? A proč místní občanští demokraté stojí o něj?

Před novináři mluvil předseda ODS mimo jiné o tom, jak v Brně studoval, oženil se, počal první dítě. Ve skutečnosti jsou ale pro jeho kandidaturu na jihu Moravy rozhodující mnohem pragmatičtější důvody. "Jdu tam, kde je mě nejvíc potřeba," říká sám Topolánek a pasuje se tak do role zachránce ODS v regionu, kde straně rok od roku slábne podpora.

Kraj, kde vyhrává ČSSD

„Obecně se dá říci, že voliči se rozhodují i podle podoby kandidátní listiny v jejich kraji. Mohou se rozhodovat i podle toho jak silné, známé či populární kandidáty strana do voleb postaví.  No a nejznámější postavou politické strany bývá samozřejmě její předseda," předestírá brněnský politolog Vlastimil Havlík, jak může Topolánek jižní Moravě pomoci.

Silný tahoun v kraji je právě nyní téměř nutností.

V posledních krajských i parlamentních volbách tu občanské demokraty porazila ČSSD. Ta chce navíc letos poslat do čela jihomoravské kandidátky těžký kalibr - místopředsedu Bohuslava Sobotku.

„Mirek Topolánek tak může ODS přinést na Jižní Moravě nezanedbatelné hlasy navíc, což by mohlo znamenat vítězství ODS v kraji, ve kterém bývá tradičně silnější ČSSD. Ve světle výsledků posledních sněmovních voleb, kdy ODS zaostala za sociální demokracií relativně těsně, se to nejeví jako nereálné," odhaduje Havlík.

Venclík musel pryč

Toho, že Topolánkovo jméno může pomoci vytáhnout jihomoravskou ODS z bláta, si jsou vědomi i její členové.

„Je to jméno, které více táhne média i voliče," přiznává novopečený předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. O potřebě výrazné osobnosti v říjnových volbách mluví i předseda brněnské ODS Pavel Blažek.

Najít takovou osobu v místních řadách je přitom téměř nemožné. Některé dlouholeté tváře ODS jsou tu pro část voličů nevolitelné a stranu poškodily i vnitřní rozpory.

Milan Venclík se v čele kraje spojil s ČSSD. Topolánkovi se to nelíbí. Teď může být spokojený - Venclík nejenže nekandiduje do sněmovny. Ještě rezignoval i na post krajského šéfa ODS.
Milan Venclík se v čele kraje spojil s ČSSD. Topolánkovi se to nelíbí. Teď může být spokojený - Venclík nejenže nekandiduje do sněmovny. Ještě rezignoval i na post krajského šéfa ODS. | Foto: Jiří Hloušek

„Kandidatura Topolánka na Jižní Moravě může budit dojem jednotnosti a i v tomto ohledu straně pomoci k lepším výsledkům," říká Havlík.

Dojem jednotnosti a silné ruky ostatně nastolil Topolánek hned v začátku svého jihomoravského působení. Sotva ve středu domluvil ke kandidátům regionálního sněmu, oznámil kontroverzní krajský radní Milan Venclík svou rezignaci na post předsedy jihomoravské ODS.

Reagoval tak na skutečnost, že týden předtím ho jeho domovská organizace Brno-střed nenominovala mezi kandidáty do předčasných voleb a nadto ho odvolala z oblastní rady.

Mělo to být přitom právě Topolánkovo přání - nebýt na kandidátce s mužem, který spojil síly ve vedení kraje se sociálními demokraty. Před voliči to tak prý bude vypadat lépe. Někteří členové ODS dokonce spekulují o tom, že straně by se před volbami vyplatilo z krajské koalice vystoupit.

Punc zachránce

Zdá se, že Topolánkova kandidatura na jižní Moravě tak bude přínosná hlavně pro zdejší ODS. Ve skutečnosti z ní ale může čerpat i sám předseda.

Pokud by ODS na jižní Moravě po dlouhé době vyhrála volby, přinese to Topolánkovi jakýsi punc zachránce. Je to šance, jak ukázat svou sílu.

Což by podle Havlíka například na severní Moravě nebylo tak lehké.

„K Moravskoslezskému kraji má sice Topolánek blízký vztah, ale zde by pravděpodobné ani jeho kandidatura vítězství občanským demokratům nepřinesla. Naopak by to znamenalo do jisté míry symbolickou porážku předsedy, jež by mohla oslabit jeho pozici ve straně," spekuluje politolog.

 

Právě se děje

Další zprávy