Topolánek křísí naději, Paroubek procitl na vavřínech

Petr Holub
5. 6. 2009 7:03
Ani jedna z velkých stran nenašla téma, proto opakují Evropské volby tradiční souboj dvou mužů. Ostatním jde o přežití
Volební kampaň v Ostravě.
Volební kampaň v Ostravě. | Foto: Jan Langer

Praha - Ani jedna z velkých stran nenašla téma, proto opakují Evropské volby tradiční souboj dvou mužů. Ostatním jde o přežití.

Takový výklad nadcházejících evropských voleb nabízejí experti, které oslovilo Aktuálně.cz.

„Vajíčková válka dělá velmi jasný a zřetelný vykřičník nad bezobsažností a bezperspektivností současné politiky," zhodnotil předvolební kampaň ředitel společnosti STEM Jan Hartl.

Opět mobilizace

ODS a ČSSD se v první řadě soustředily na to, aby k volbám přitáhly tradiční voliče.

V případě občanských demokratů na to upozorňuje ředitel společnosti CEVRO Ladislav Mrklas, podle kterého bude výsledek významný především pro vnitřní poměry ve straně. „Když ODS vyhraje, upevní se pozice Topolánka a celého vedení," připomíná.

Vítězství v evropských volbách navíc může zlepšit pozici ODS před důležitějšími říjnovými volbami do sněmovny. Topolánek totiž může předvést, že i po krajském debaklu loni na podzim dokáže Paroubka porazit.

Politolog Petr Havlík upozorňuje, že občanští demokraté opět mobilizují proti levici. „Vsadili na antiparoubkismus a snaží se vyvolat proti němu emoce. Je to riskantní strategie, protože se může obrátit proti jejím autorům," míní někdejší zakladatel ODS.

Data z předvolebních průzkumů i vajíčková válka ukazují, že strategie do značné míry vyšla. Příznivci ODS se semkli a dva týdny před volbami měl Topolánek v preferencích náskok.

„Pravicovým voličům taková kampaň vyhovuje a zabralo to i na mladou generaci," připouští politolog Milan Znoj z Karlovy univerzity.

Zachránit druhou třetinu

Týden před volbami se však potvrdila také zmíněná rizika. Ani sociální demokraté nenašli silné volební téma a šanci na vítězství jim vrátil až tlak občanských demokratů.

„Voličské zázemí ČSSD pod tlakem zpevňuje své jádro, přibývá přesvědčených voličů," vykládá poslední dny před volbami Milan Znoj.

O tom, jak ČSSD volby podcenila, svědčí jeden ze sloganů, podle kterého jde v evropských volbách o druhou třetinu hokejového zápasu proti ODS.

Levicoví voliči jsou odhodláni hlasovat proti Topolánkovi, kterému zazlívají poplatky u lékaře a další omezování sociálních výhod, při evropských volbách však mohou zůstat doma, pokud usoudí, že důležitá bude až třetí třetina v říjnu.

V takovém případě by Paroubek musel očekávat komentáře, že voliči potrestali sociální demokraty za to, že nezodpovědně svrhli vládu uprostřed evropského předsednictví.

Po vajíčkových útocích však měly mítinky ČSSD podle Znoje větší návštěvnost než „městečko řešení" ODS.

Jak obrátit likvidační trend

Důsledkem přestřelek velkých stran je navíc vyhlídka, že evropské volby potvrdí trend, který trvá od vzniku České republiky.

Politická scéna se koncentruje a do roku 2006 se fakticky omezila na pouhých pět stran, které například ve volbách do sněmovny dostaly 95 procent hlasů, při loňských krajských volbách 90 procent.

Také u evropských voleb prognózy ukazují, že letos dostane pět stran zastoupených ve sněmovně víc než před pěti lety.

Úspěch ODS a ČSSD v pátečním a sobotním hlasování však může být zároveň dalším signálem, že redukce politické scény nekončí. Od roku 2002 přebírají ODS a ČSSD voliče také ostatním parlamentním stranám a také tento trend předpovědi evropských voleb potvrzují.

Komunisté nepochybně některá z šesti křesel v Evropském parlamentu obhájí, sám předseda Vojtěch Filip ovšem označil za postačující výsledek obhajobu pěti z nich.

Nový předseda lidovců Cyril Svoboda by považoval za úspěch obhajobu dvou poslaneckých mandátů z roku 2004.

Pro ostatní strany z liberálního a konzervativního křídla či extrémní pravice bude vítězstvím jakýkoli výsledek nad pět procent.
Evropské volby se mohou stát rozcestím, ze kterého se politická scéna vydá k systému tří nebo čtyř parlamentních stran. 

 

Právě se děje

Další zprávy