Topolánek: Klaus příliš zasahuje do dění v ODS

Jakub Antoš
24. 10. 2008 10:49
Prezident nepřímo kritizoval vedení strany
"Šmíráci, vypadněte!" křičel Topolánek 25. června 2008 před zahájením mimořádného jednání Poslanecké sněmovny ČR na novináře.
"Šmíráci, vypadněte!" křičel Topolánek 25. června 2008 před zahájením mimořádného jednání Poslanecké sněmovny ČR na novináře. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek zkritizoval povolební postoje prezidenta Václava Klause.

Na otázku, zda očekává, že prezident v neděli v očekávaném televizním vystoupení vyzve k sebereflexi ODS, řekl: "Já bych ho před tím chtěl varovat."

Podle něj příliš zasahuje do vnitrostranického dění v ODS.

"Jeho zasahování do dění v ODS přesahuje jeho aktivní roli v politice," řekl novinářům. "Je více aktivistický, než sliboval. V tomto smyslu mu ta role nadstranického prezidenta slušela více," dodal.

Klausova kampaň

Václav Klaus, čestný předseda nejsilnější parlamentní strany, podpořil v senátní kampani přímo několik kandidátů ODS.

Když v pondělí hodnotil výsledky krajských voleb, uvedl, že voliči promluvili a přáli si změnu. "A já chci dodat jenom to, že doufám, že jim politici naslouchali," řekl Klaus.

Včera se sešel v České Lípě s končícím hejtmanem Libereckého kraje Petrem Skokanem, který kandiduje do senátu. Po společném obědě Skokan novinářům na tiskové konferenci řekl, že by mělo vedení občanských demokratů dojít k sebereflexi a skončit. Doprovodil to větou: "Naše názory (s prezidentem) se shodují. Stejně hodnotíme současný stav a máme i stejné přání."

Skokan také upozornil na chystané nedělní prezidentovo vystoupení v televizi. "Rozhodl se, že před volbami nebude nikde vystupovat. Až v nedělním televizním vystoupení k tomu řekne svoje," líčil Skokan.

Bendl? Bylo to jen obecné

Topolánek dal dnes také najevo, že se mu nelíbí, že Petr Bendl hovořil s novináři hovořil o jeho nabídce vstoupit do vlády.

"Žádné nabídky jsem nikomu neučinil. Vůbec žádné konkrétní projednávání nebylo," dementoval slova svého vnitrostranického kritika.

Dodal však, že Bendlovi jako někdejšímu členovi své stínové vlády nabídl ministerské křeslo zhruba před rokem a tuto nabídku zopakoval znovu po volbách. Bez podrobností o postech.

"Pokud budu rekonstruovat vládu, učiním to s velkým rozmyslem, aby to bylo k lepšímu."

Šťastný je zklamán

Topolánkova slova vznesená směrem k prezidentovi naopak kritizoval poslanec ODS Boris Šťastný. 

"V den konání voleb bych od Mirka Topolánka očekával výzvu k našim voličům a ne útok na hlavu státu a otce zakladatele ODS, bez jehož pomoci by sám nebyl premiérem," uvedl.

Řekl, že je premiérovým postupem zklamán. "Středeční výzvu pooslaneckého klubu k jednotě, kterou sám navrhl a podpořil, neodržel ani 48 hodin," řekl poslanec.

 

Právě se děje

Další zprávy