Topolánek: Kdo nebude chtít jít po modré, ať jde

Kateřina Eliášová
5. 12. 2008 20:05
Začal klíčový kongres ODS
Kongres ODS: Mirek Topolánek mluví k delegátům na pátečním zahájení
Kongres ODS: Mirek Topolánek mluví k delegátům na pátečním zahájení | Foto: Ondřej Besperát

* Nejde jen o ODS, ale celou pravici, míní Topolánek * Vedení strany se bude volit v neděli * Dnes delegáti rozhodují o stanovách

Praha - Klíčový kongres ODS, který hostí pražský hotel Clarion, začal úvodním projevem premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka.

Ten vyzval stranu k jednotě. "Aby byla ODS znovu modrá, musíme opět jít tou pravou cestou. Kdo bude chtít jít po jiné, ať jde," řekl.

Na pět set delegátů ODS si od něj vyslechlo téměř dvacetiminutový projev, ve kterém formuloval pět zásadních cílů strany.

"Tentokrát nerozhodujeme pouze o příštích dvou letech a pouze sami o sobě. Musíme stanovit krátkodobou vítěznou taktiku, i dlouhodobou strategii 'trvale udržitelné pravice´ v České republice jednadvacátého století. Rozhodujeme o budoucnosti politického systému u nás na dlouhá léta," uvedl Topolánek.

Čtěte více: Přečtěte si celý úvodní projev Mirka Topolánka

"Měli bychom zabránit provokacím těch, kteří chtějí ODS poškodit. Kteří chtějí pouze využít naší diskuse pro získání vlastní publicity. Měli bychom zabránit pokusům o tunelování ODS. Protiústavním krokům. Rozbití programu. Už dnes. Měli bychom vyloučit spekulace o naší slabosti, neschopnosti, o ovlivňování delegátů, zavazování hlasování, o politické korupci," nabádal premiér.

"Věřím, že vyjdeme z této nelehké situace posílení, jednotní, odhodlaní a s jasnou vizí," dodal.

Kongres ODS: Čestnými hosty prvního dne kongresu byli Mikuláš s čertem a andělem, zítra přijde Václav Klaus.
Kongres ODS: Čestnými hosty prvního dne kongresu byli Mikuláš s čertem a andělem, zítra přijde Václav Klaus. | Foto: Ondřej Besperát

Na pátečním programu kongresu je změna stanov. Ta nejvýznamnější spočívá v tom, že by orgány strany volil kongres pouze na rok. Bývalý hejtman Libereckého kraje Petr Skokan zase navrhuje přímou volbu vedení ODS.

To nejdůležitější, tedy volba nového vedení strany, je na programu v neděli. Rozhodne se o tom, kdo povede nejsilnější parlamentní stranu v nadcházejícím období, ale i o osudu vládní koalice.

Kromě Topolánka totiž kandiduje na post šéfa ODS i 1. místopředseda strany a pražský primátor Pavel Bém. Ten již dříve avizoval, že v případě svého vítězství by chtěl skoncovat s trojkoaličním projektem a sestavit menšinovou vládu.

 

Právě se děje

Další zprávy