Topolánek je troufalý a arogantní, napsala ambasáda USA

Martina Machová Martina Machová, Tereza Šídlová
5. 9. 2011 17:56
Američané tehdy s Topolánkem jednali o radaru i zrušení víz pro české občany
Topolánek s exprezidentem USA Georgem Bushem
Topolánek s exprezidentem USA Georgem Bushem | Foto: Reuters

Praha - O svém v té době důležitém evropském partnerovi, českém premiéru Mirku Topolánkovi (ODS), měli Američaní velmi rozporuplné mínění. Soudě alespoň podle depeší zveřejněných na serveru Wikileaks.

Topolánek měl blízké kontakty s americkou administrativou George W. Bushe. Vyjednával s ní o umístění amerického radaru v Česku a dohodl s ní zrušení víz do USA pro české občany.

Český expolitik, který se toto pondělí stal předsedou Teplárenského sdružení, se ovšem podle pozorovatelů USA v premiérské roli vyznačoval "troufalostí, neomaleností a arogancí".

Až do konce

Americká diplomatka Mary Thompson-Jones tuto - podle jejích slov - typickou charakteristiku Topolánka popsala v depeší týkající se pádu vlády na jaře 2009. Kabinet tehdy poslala ke dnu levice dirigovaná ČSSD a jejím tehdejším šéfem Jiřím Paroubkem, Česko přitom bylo uprostřed svého předsednictví Evropské unii. V Bílém domě už také vládl Barack Obama, který se tou dobou právě chystal do Prahy na summit EU.

"Není jisté, jestli Topolánek měl důvod pro svůj počáteční optimismus (během hlasování o nedůvěře) a něco nevyšlo podle jeho plánu, nebo jestli to byl jen typický Topolánek - politik plný troufalosti, neomalenosti a arogance až do samého konce".

Diplomatka v prvním případě použila anglického výrazu "bravura", které lze přeložit jednak jako výjimečnou dovednost - především v uměleckém světě, nebo jako troufalost.

Američané na Topolánkovi naopak oceňovali jeho vůli zabývat se politicky nepopulárními otázkami - reformami a právě radarem.

Úplatek pro Dalíka?

Depeše patří mezi tisíce amerických diplomatických dokumentů, které minulý týden zveřejnil server WikiLeaks.

Z nich také plyne, že americká ambasáda informovala Washington o hlášení firmy Steyr, že Topolánkova pravá ruka Marek Dalík si měl říct o úplatek při koupi obrněných transportérů Pandur.

Expremiér Topolánek dnes působí coby generální ředitel v energetické firmě VAE Controls Group. V této funkci se koncem dubna také ocitl v byznysové části delegaci svého nástupce, premiéra Petra Nečase při návštěvě Iráku.

 

Právě se děje

Další zprávy