Topolánek je opět v Toskánsku. Ve stejné vile jako loni

Domácí Domácí
25. 6. 2010 13:07
Deník Blesk přinesl fotografie rekreujícího se expremiéra
Mirek Topolánek. Politiku opustil, do Toskánska se vrátil.
Mirek Topolánek. Politiku opustil, do Toskánska se vrátil. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý premiér Mirek Topolánek se vrátil na místo jedné z největších afér své politické kariéry.

Podle deníku Blesk je na dovolené v Toskánsku ve městečku Monte Argentario. Deník ukázal i skrytě pořízené fotografie rekreujícího se expremiéra. Topolánek podle listu bydlí ve stejné vile jako loni, kdy se kolem jeho pobytu afér rozvířila.

V toskánském letovisku se totiž v jednom termínu sešli přední politici (lídry ODS doplnil socialista Milan Urban), významní lobbisté a šéfové významných firem (Martin Roman z ČEZ).

Topolánek navíc nikdy věrohodně nedoložil, komu patří vila, v níž loni i letos pobývá. Jeho spolupracovník Marek Dalík teprve zpětně předložil smlouvu na pronájem vily, již uzavřel s lichtenštejnským podnikatelem Markusem Haslerem. Ten však není podle tehdejších zjištění Aktuálně.cz vlastníkem, ale jen tím, kdo byl najat, aby pravého majitele kryl.

Dalík loni uvedl, že ho měsíční pronájem vily stál něco kolem 700 tisíc korun. Topolánek má nyní podle Blesku vilu pronajatu na dva týdny.

Do Itálie se expremiér vydal minulý týden těsné poté, co napsal otevřený dopis kongresu ODS. Analyzuje v něm příčiny, proč sám padl a proč ODS ztratila za čtyři roky mezi volbami více než 700 tisíc voličů. Za jednu z nich označuje i to, že se strana nedokázala zbavit lidí, kteří ji využívali k vlastním obchodním zájmům.

"Dejte jasně najevo, že v ODS má prioritu politika a program, ne byznys a zisk. Vím, že to bude těžké. Dobře vím, že kmotři jsou nebezpeční a tvrdě odstraňují z cesty každého, kdo se jim postaví," napsal své straně bývalý předseda než se znovu vydal do toskánské vily neznámeho majitele.

Blesk připomíná, že expremiér, který se po odchodu z politiky stal poradcem na živnostenský list, už předtím odpočíval v Jordánsku. V Toskánsku se s rodinou, tedy i s novou manželkou, bývalou místopředsedkyní sněmovny Lucií Talmanovou. Ta se chystá na podzim kandidovat do Senátu. 

 

Právě se děje

Další zprávy