Topolánek chystá obměnu vlády, se změnami čeká na Čunka

Martina Macková, Pavel Baroch
3. 11. 2008 8:55
Zároveň oznámil, že půjde i do boje o předsedu ODS
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Mirek Topolánek plánuje změny ve svém kabinetu. Zatím však nechce být konkrétnější.

"Před návratem Jiřího Čunka z USA nechci řešit personální změny, musí to být trojkoaliční projekt. Posílení a ekonomizace vlády, to musí být cílem změn ve vládě. V tuto chvíli neřeknu žádné jméno," prohlásil.

Už delší dobu se ovšem spekuluje především o ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi, k jehož odchodu vyzývá i část ODS, či šéfovi resortu zemědělství Petru Gandalovičovi.

Premiér znovu připomněl, že je pro něj nepřijatelné dohodnout se na dlouhodobé spolupráci s Jiřím Paroubkem a nyní opoziční ČSSD.

Tvrdí, že se po volbách, které ODS drtivě prohrála, dostávají komunisté poprvé do vysokých exekutivních funkcí. "Je alarmující, že ODS nedokázala čelit agresivní kampani. Rezignovali jsme na komunikaci s voliči. Nutná je pokora, odpovědnost a změna," soudí Topolánek.

Chci být opět předsedou

Zároveň oficiálně oznámil, že se na prosincovém kongresu ODS pokusí obhájit předsednické křeslo strany. Uvedl, že chce dodělat práci, kterou začal.

Svou kandidaturu na nejvyšší místo Občanské demokratické strany už dříve zveřejnil pražský primátor a první místopředseda Pavel Bém. Další vysocí funkcionáři strany - například odstupující ostravský hejtman Evžen Tošenovský nebo europoslanec Jan Zahradil - svou kandidaturu teprve zvažují.

Topolánek se pokusí post obhájit 5. prosince, kdy je naplánován Kongres strany. "Rozhodnutí se mi dělalo těžko," přiznal. "Politik a státník musí umět vyhrávat a také prohrávat, a v určité chvíli minimalizovat škody," míní.

Své rozhodnutí oznámil předseda na pražském Žofíně obklopen svými příznivci z ODS. Mezi nimi pochopitelně chyběl například pražský primátor Pavel Bém nebo odcházející středočeský hejtman Petr Bendl.

Foto: Ondřej Besperát

Půjdu se ptát do regionů

Šéf ODS hodlá už příští týden začít diskutovat s členy oblastních organizací strany, aby zjistil, jakou má podporu.

Premiér Topolánek a ministr zdravotnictví Julínek se v předsálí Ústavního soudu namířeným objektivům vyhýbali.
Premiér Topolánek a ministr zdravotnictví Julínek se v předsálí Ústavního soudu namířeným objektivům vyhýbali. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Za mnou zdaleka nejsou jen lidé, kteří podporují mě, ale všichni ti, co chtějí, aby ODS vyhrála příští parlamentní volby. Chci objet oblastní sněmy, které začínají v pondělí, a myslím, že tak je to v pořádku. Chceme si řešit své problémy sami," prozradil své plány premiér.

Podle něj musí ODS na Kongresu ukázat, že je dospělou stranou. I tím, koho zvolí do čela.

"Domnívám se, že má ukázat, zda je ODS dospělou stranou, jestli je schopna vyvodit z porážky důsledky a narýsovat budoucnost bez toho, aniž by popřela sebe sama. Budu nadále požadovat silný mandát předsedy. Pro předsednictví, pro jednání s Jiřím Paroubkem, pro řešení krize, pro dokončení trojkoaličního projektu, pro radar," řekl Topolánek

"Taková strana jako ODS si zaslouží, aby kandidáti na předsedu přinesli vizi na patnáct dvacet let," dodal Topolánek.

Pavel Bém přichází znepokojený ke štábu ODS na Jánském vršku. "ODS je krůček od krajského armagedonu," prohlásil.
Pavel Bém přichází znepokojený ke štábu ODS na Jánském vršku. "ODS je krůček od krajského armagedonu," prohlásil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Bém: Není třeba chřestit zbraněmi

Pavel Bém, největší Topolánkův konkurent na post předsedy ODS, se ohrdil proti způsobu, jakým premiér oznámil svou kandidaturu na nejvyšší pozici ve straně. Topolánka obklopovali ministři, poslanci, senátoři a další členové ODS.

"Není zapotřebí používat silná slova, demonstrovat sílu a chřestit zbrojním arsenálem," řekl novinářům Bém, který Topolánkovu akci označil za patetickou a spektakulární. Na Žofíně Bém nebyl, přestože o mimořádné tiskové konferenci věděl.

"Nebyl jsem pozván, do té sestavy bych se ani nehodil," uvedl Bém s tím, že ho udivuje, proč se celá akce nekonala v hlavní kanceláři ODS na Jánském vršku.

"Nechci a nebudu v žádném případě torpédovat vládu Mirka Topolánka. On musí udělat změny, ale nechci, aby vláda podala demisi," řekl Bém. Dodal, že jeho boj o vedení ODS nebude soubojem s "personou" Mirka Topolánka, ale s obsahem a stylem politiky, která by v budoucnu opět nepřinesla ODS volební úspěch.

 

Právě se děje

Další zprávy