Topolánek chce Kalouska, Paroubek nové jméno

Kateřina Eliášová
4. 5. 2009 23:10
Paroubek: Kalousek je nepřijatelný, Kalousek mlčí
Mirek Topolánek unaven z novinářů. Před pár minutami padla jeho vláda.
Mirek Topolánek unaven z novinářů. Před pár minutami padla jeho vláda. | Foto: Reuters

Praha - Předsedové tří parlamentních stran, které se dohodly na podpoře nové vlády premiéra Jana Fischera, zveřejnili jména ministrů, která do vládního týmu nově navrhují.

Kabinet má být jmenován tento pátek, strany už jednou své lidi nominovaly, ale na konci minulého týdne se ukázalo, že nad některými posty se premiér a politici neshodnou.

S novou nominací nejvíce překvapil odcházející premiér Mirek Topolánek. V čele resortu financí totiž chce nechat současného ministra.

Předseda socialistů Jiří Paroubek přitom o něco dříve oznámil, že kandidátem ODS na post ministra financí má být dosavadní náměstek na ministerstvu Eduard Janota, přední expert resortu na rozpočet.

"Janota odmítl, rozhodl jsem se proto pro Miroslava Kalouska," řekl Topolánek novinářům po zasedání vlády. Na dotaz, zda není problémem, že je současný šéf resortu financí stále členem KDU-ČSL, reagoval: "To je věc, která se dá vyřešit během několika minut."

Kalousek deníku Aktuálně.cz z Bruselu po svém tiskovém mluvčím vzkázal, že se k celé věci nebude vyjadřovat. "Pan ministr řídí až do zítřka radu ministrů financí v Bruselu a teď se nebude k ničemu vyjadřovat," řekl Ondřej Jakob.

"Pro ČSSD je nominace současného ministra financí Miroslava Kalouska, kterého navrhuje ODS na post ministra financí v překlenovací vládě, neakceptovatelná," kontroval šéf ČSSD Paroubek.

"O tomto svém postoji jsem při včerejším jednání předsedů tří parlamentních stran a designovaného premiéra Jana Fischera všechny zúčastněné informoval.

Zelení chtějí Mika, ČSSD Tošovského

Strana zelených prozměnu zopakovala, že by v chystané vládě chtěla jako ministra životního prostředí vidět Ladislava Mika. V kabinetu chce také současného ministra Michaela Kocába, který by měl vést ministerstvo pro lidská práva a národnostní menšiny, s nímž se v původních plánech politiků nepočítalo.

Foto: Aktuálně.cz

"Vyplývá to z dohody předsedů tří politických stran a pana premiéra Fischera," uvedl starnové nominace předseda zelených Martin Bursík.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek popřel informace médií, že ministrem průmyslu by měl být dosavadní ministrův náměstek Martin Tlapa. Podle informací České televize by to měl být generální ředitel České energetické přenosové soustavy Vladimír Tošovský, který se byl už představit premiérovi Janu Fischerovi v Hrzánském paláci .

Fischer večer vydal prohlášení, ve které uvedl, že proti nominaci Kalouska nemá žádné námitky. "Pokud se na toleranci jeho nominace dohodne politická reprezentace, jsem připraven i toto jméno navrhnout prezidentu republiky," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy