TOP 09 zveřejnila dárce. Mecenášem je hlavně veterinář

Martina Machová Lenka Smyčková, Martina Machová
24. 7. 2009 13:53
Schwarzenberg i Kalousek nedali ani korunu, chybí i velké firmy

Praha - Nová strana na české politické scéně TOP 09 zveřejnila slibovaný seznam dárců.

Hlavní jména hnutí exministři financí a zahraničí Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg nedali nic, chybí i jména velkých firem. TOP 09 obdarovávaly zejména fyzické osoby.

Také částky, které jednotliví dárci na účet nově vzniklého uskupení poslali, nejsou nijak vysoké. Pohybují se v průměru v desítkách tisíc.

Výjimkou je dar od veterináře Dušana Novotného z Brna, který obdaroval stranu 11 miliony korun, nebo Štefana Loncnara z Prahy, který podpořil stranu jedním milionem.

Chci slušnost, zdůvodnil veterinář

Jméno mecenáše Novotného figuruje v 11 firmách, například ve farmaceutické Biovetě. "Obchoduji s léky a realitami," představil se Aktuálně.cz sám Novotný.

Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít
Schwarzenberg: Z vlády ještě můžu odejít | Foto: Tomáš Adamec

„Nikdy dříve jsem nikomu žádný sponzorský příspěvek neposkytnul, ani jsem nebyl členem žádné politické strany. Vzhledem k tomu, co se teď v politice děje, jsem se rozhodl, že do ní vstoupím alespoň tak, že poskytnu TOP 09 finance," zdůvodnil své rozhodnutí.

Dodal, že věří, že peníze strana použije ve své kampani tak, aby byla ve volbách úspěšná a po nich se podílela na tvorbě pravicové vlády.

"Chci pomoci kultuře jednání politických stran u nás, která v současnosti není moc dobrá. Zdá se mi, že TOP 09 nebere politiku tak útočně jako jiní," dodal Novotný.

Osobně prý v TOP 09 nikoho nezná, ani do ní nehodlá vstoupit, ale váží si jejího předsedy Karla Schwarzenberga.

Celkem skoro 15 milionů

Z krajských lídrů pak pomohl TOP 09 například člen Mezinárodní obchodní komory Jaromír Drábek, který kandiduje za TOP 09 v Ústeckém kraji. Straně poslal 200 tisíc korun.

"Jsme první politickou stranou, která takto transparentně zveřejnila své dárce. Veřejný dohled na financování politických stran pokládáme za samozřejmou součást politické kultury," uvedl Miroslav Kalousek, člen přípravného výboru a bývalý ministr financí.

Za dobu její krátké existence ji podpořilo 76 subjektů. Celkově se jí podařilo získat 14 674 796 korun.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Karla Hvížďaly: Proč se fandí nové straně TOP 09?

 

Právě se děje

Další zprávy