TOP 09 žádá zásadní schůzku koalice ke skandálům VV

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 5. 2011 12:10
"Vysvětlete, jak to vlastně s vámi je," žádá TOP 09 po Věcech veřejných
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsednictvo TOP 09 pověřilo v úterý předsedu strany Karla Schwarzenberga, aby vyzval premiéra Petra Nečase (ODS) k "zásadnímu" koaličnímu jednání.

Kromě financování strany Věci veřejné chce na tomto jednání probrat i další otázky, které se kolem VV objevily v médiích, především podezření, že strana vznikla jako projekt, který měl zajistit přístup k veřejným zakázkám.

"Upřednostňujeme dál koaliční projekt, protože jsme slíbili reformy, ale všechno má svoje hranice," řekl Aktuálně.cz po jednání předsednictva "topky" ministr práce Jaromír Drábek.

"Věci veřejné prostě musí vysvětlit, jak to je," dodal Drábek.

TOP 09: Jak to s vámi vlastně je?

Už v neděli TOP 09 vyzvala Věci veřejné, aby doložily detaily svého hospodaření poté, co na veřejnost pronikla skrytě natočená nahrávka porady úzkého vedení strany. Na ní se mluví například o tom, jak opticky snížit náklady strany.

"Ty věci je třeba oddělit," upřesňuje Drábek. "Na jedné straně je financování, na druhé musí VV vysvětlit, jak to s nimi vlastně je."

Drábek tak naráží na informace zveřejněné MF Dnes, podle nichž sepsal lídr strany Vít Bárta tzv. Etický kodex VV, podle kterého měli členové VV nadhodnocovat veřejné zakázky o 10 procent a z toho měli mít i osobní prospěch. Vít Bárta to popřel.

TOP 09 bude chtít nicméně vysvětlení na onom "zásadním" koaličním jednání.

"Pokud se neprokáže opak, tedy nějaký důkaz, tak alespoň předpokládám, že se pan Bárta vyjádří zásadním prohlášením, že to není pravda," upřesňuje Jaromír Drábek představu své strany, co by mělo na onom "zásadním" jednání zaznít.

 

Právě se děje

Další zprávy