TOP 09 vyrazila do hospod dělat politiku u piva

16. 4. 2014 17:48
Strana před volbami do Evropského parlamentu sází na kontaktní kampaň a poslala své kandidáty do hospod. Přečtěte si, jak v jedné z nich akce probíhala.
Předseda TOP Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek (Ilustrační foto)
Předseda TOP Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek (Ilustrační foto) | Foto: Jakub Novák

Praha - TOP 09 zvolila před volbami do Evropského parlamentu kontaktní formu kampaně. Kandidáti spolu s předsedou strany Karlem Schwarzenbergem objíždí jednotlivé kraje, kde se setkávají s voliči v neformálním prostředí u piva.

Diskuse je otevřená jakýmkoliv tématům. Série více než čtyř desítek setkání pod názvem Politika se dělá u piva navazuje na akci z minulého roku Na pivo s Karlem. Především v Praze se diskuse konají nejčastěji ve studentských hospodách. Ta poslední proběhla na kolejích Jarov v restauraci Juve.

Mezi hosty nebylo jasně znát, kdo přišel na topku a kdo na pivo. „Postupně se u vás vystřídají všichni politici. Nebojte, obejdou každý stůl,“ vysvětluje koordinátorka akce. Studenti s pivem v ruce nedočkavě vyhlíží Karla Schwarzenberga, Jiřího Pospíšila a Stanislava Polčáka. „Připravili jste si nějaké otázky?“ ptá se nejistě slečna vedle mě. „Já dnes budu jen poslouchat,“ konstatuje vousatý student naproti. Z projevů lidí u mého stolu je však zřejmé, že si přišli hlavně popovídat s „Karlem“, jak jej přátelsky nazývají.

S Karlem si dáme pivo příště

„Vydržte, každou chvíli vám sem posadím knížete,“ přispěchá usmívající se asistentka. A opravdu během pěti minut k nám míří Karel Schwarzenberg. Nicméně místo vlídného výrazu se mu v obličeji evidentně odráží naštvání. „Omlouvám se, omlouvám se...,“ pronese naším směrem a s asistentkou v patách rychle opouští hospodu. „Můžu si vás aspoň vyfotit?“ volá na něj slečna od našeho stolu ale marně. V tu chvíli se u nás objeví překvapená koordinátorka.

„Prý už měl být dávno někde jinde. Já to fakt nevěděla! Kdyby ano, tak diskusi u stolů samozřejmě urychlím, aby stihnul všechny. Když však kníže řekne, že musí okamžitě jít, tak opravdu musí,“ vysvětluje situaci zklamaným studentům čekajícím na „Karla“ již dobrou hodinu. Osazenstvo u stolu má na situaci vlastní názor. „Už se mu tady zkrátka nechtělo vysedávat,“ komentuje mladík s cigaretou.

Jako kompenzaci nám slečna z topky přednostně přivádí Jiřího Pospíšila. Se slovy „Tak co by vás zajímalo?“ usedá ke stolu a upije ze svého zeleného piva. Rozjezd diskuse bývá často rozpačitý, tohle však nebyl ten případ. U stolu se objeví asistent s utopencem na talíři. „Dámy mi prominou,“ omlouvá se Pospíšil a pouští se do své strohé večeře.

V EP politický konec Pospíšila?

Jeden student využije slabé chvilky politika a vypálí první otázku týkající se jeho kandidatury do Evropského parlamentu za TOP 09. Pospíšil s plnou pusou jednoduše odpoví, že mu to zkrátka topka nabídla. Vysvětluje, že jako pravicový politik chce pomáhat české pravici, proto se rozhodl pro TOP 09. Pokud této straně přinese alespoň jedno procento hlasů, bude spokojený. Na svou kandidátku ho prý chtělo dokonce i hnutí ANO, připustil Pospíšil.

„Uvědomujete si, pane Pospíšile, že kandidatura do Evropského parlamentu je zřejmě vás politický konec?“ ptá se student politologie. S naprostým klidem Pospíšil souhlasí. Otevřeně přiznává, že nemá ambice zůstat dál v politice. Politika je pouze další z jeho pracovních aktivit.

Navíc připouští, že je finančně zajištěn z jiných zdrojů a ztráta platu politika pro něj není existenciální otázkou. Přichází servírka a staví před Pospíšila panáka Becherovky. „To máte támhle od toho stolu. Prý jste jim sympatický.“ „To bude otrávený ne?“ obává se Pospíšil, za minutu však už vesele upíjí.

Panáky od Zemanovců?

Téma hovoru se stáčí na jeho odchod z ODS. Snaží se nám nastínit situaci, kdy se proti němu obrátila jeho vlastní politická strana. „Vždy jsem odolal a udržel si svůj morální kredit i za cenu jít názorově proti své straně,“ obhajuje své postavení Pospíšil.

Odchod pečlivě zvážil a je rád, že tak učinil. Nechtěl pomáhat takové straně svými procenty hlasů. V současné době pracuje pro Muzeum Kampa Medy Mládkové. Ke stolu znovu přichází servírka s druhým panákem Becherovky. „Další? To mi snad posílá nějaký Zemanovec!“ směje se Pospíšil.

Na otázky týkající se Evropské unie se studenti s Jiřím Pospíšilem nedostali. Po více než hodinové debatě pana Pospíšila zvedl od stolu až na páté připomenutí jeho asistent. Stanislav Polčák se zase předčasně omluvil a běžel na jinou akci.

Ačkoliv účast nebývá nijak vysoká, přítomní měli o to větší prostor pro debatu s politikem. Ať už tato kontaktní kampaň zvedne, či nezvedne TOP 09 preference, zcela určitě je to dobrá příležitost poznat její osobnosti z blízka. I když je pravda, že někteří členové svou politickou roli neuměli odložit ani u toho piva.

 

Právě se děje

Další zprávy